En internationell jury har utsett Umeå till Årets klimatstad 2016 i WWFs stadsutmaning Earth Hour City Challenge. Staden belönas för sin förmåga att omsätta klimatstrategi till handling och engagera kommunens invånare och företag att agera klimatsmart.
- Juryn imponerades av Umeås förmåga att kraftfullt driva arbetet med sina klimatstrategier. Flera konkreta satsningar med både bredd och djup gör det enklare för kommunens aktörer och invånare att agera mer hållbart. Umeå är en förebild med inspirerande exempel på hur arbetet med hållbar stadsutveckling kan se ut, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.
Med sikte på 200 000 invånare till 2050 arbetar Umeå med hållbarhet, inte bara ur ett miljöperspektiv utan även med jämställdhet, folkhälsa och tillgänglighet. Umeå är nettoexportör av grön el, framförallt från vatten- och vindkraft, men även från en av Sveriges största solcellsanläggningar. För att underlätta för invånare att leva klimatsmart har kollektivtrafiken fått tillskott av elbussar som ska stå för 70 procent av kollektivtrafiken 2019.
- Det känns otroligt glädjande att Umeå i den hårda konkurrensen blivit utnämnd till Årets klimatstad. Det visar att vi ligger i framkant med vårt miljöarbete och ger oss ytterligare energi att stärka vårt arbete med de miljöutmaningar vi har framför oss, säger Margareta Rönngren, kommunalråd i Umeå kommun.
Prisutdelningen sker 31 maj på Lindholmen Conference Center i Göteborg. Förutom Umeå var även Eskilstuna och Lund finalister i årets tävling.
Den 22 juni avgörs vilken stad som får titeln Årets globala klimatstad – Global Earth Hour Capital 2016. Prisutdelningen sker i samband med FN-konferensen Habitat III för hållbar stadsutveckling.
Juryns motivering till Umeå som Sveriges Klimatstad 2016:
Umeå sticker ut som föregångare inom flera viktiga sektorer och har omfattande åtaganden för att minska koldioxidutsläppen, öka energieffektiviteten och engagera kommuninvånare och andra aktörer. Stadens kraftfulla åtgärder för sol-, vind- och biobränsleproduktion, gratis hållbarhetsrådgivning till organisationer, kampanjer för att uppmuntra samåkning, främjande av elfordon och upprustning av kommunala byggnader gjorde starkt intryck på juryn.
Läs mer om hur Umeå arbetar med hållbar stadsutveckling:
Om Årets Klimatstad – Earth Hour City Challenge:
Stadsutmaningen Earth Hour City Challenge startades av WWF 2010 för att uppmuntra städer att bli förebilder inom hållbar stadsutveckling. Deltagarna rapporterar in klimatdata - utsläpp, åtaganden och åtgärder till en global plattform. En internationell expertjury bedömer hur ambitiöst, innovativt och trovärdigt städernas arbete är när det gäller energi, boende och transporter – och omställningen till en framtid med 100 procent förnybar och hållbar energi. I år deltar 125 städer från 21 länder. Förra årets svenska klimatstad blev Göteborg, global vinnare blev Seoul, Sydkorea.
We Love Cities sker i samband med Earth Hour City Challenge. Kampanjen uppmuntrar människor över hela världen att fram till 19 juni visa sitt stöd för städers miljö- och klimatinsatser genom att rösta på sina favoriter och ge förslag på hur städerna kan bli mer hållbara på sajten www.welovecities.org.
Fakta: Varför behövs hållbar stadsutveckling?
Idag står städerna för mer än 70 % av världens koldioxidutsläpp. År 2050 beräknas 70 % av världens befolkning bo i städer. Städerna har därför en stor potential att hitta lösningar när det gäller klimat och miljö.
Kontaktuppgifter:
WWF: Barbara Evaeus, globalt kommunikationsansvarig Earth Hour City Challenge WWF, barbara.evaeus@wwf.se, 070-3939030
Umeå kommun: Margareta Rönngren, kommunalråd, Umeå kommun, margareta.ronngren@umea.se, 070-5738483