Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|01 okt, 2021|Pressmaterial

Två av tre olympier äter mer vego nu än för tre år sedan

Två av tre svenska olympier uppger att de äter mer vegetariskt i dag än för tre år sedan då SOK och WWF inledde projektet Vego i världsklass. Det visar en undersökning som SOK har gjort tillsammans med WWF.

Projektet Vego i vrldsklass vill visa att det gr att ha en aktiv livsstil och ta mer vego Syftet med Vego i världsklass, som drivs av SOK och WWF,  är att visa att det går att träna mycket, äta mer vego och må bra. Foto: Pixabay

En majoritet av olympierna äter vegetarisk mat, mer än hälften äter ofta eller alltid vego.

Totalt har 165 olympier, 92 sommarolympier och 73 vinterolympier, som tävlat för Sverige i OS de senaste 15 åren deltagit i undersökningen. Av de som svarat vill tre av fyra dessutom äta vegetariskt ännu oftare än vad de gör i dag, men många känner sig begränsade av kunskap kring hur man lagar och skapar en komplett näringsmässig måltid med vego i relation till omfattande träning.

– Därför släpper SOK och WWF en filmserie kring vegetarisk mat och träning. I fem program kommer vi att visa hur man kan tänka angående hälsa, protein, energi, kolhydrater och tillskott, säger Linda Bakkman, kostrådgivare och projektledare för Vego i världsklass hos Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

Programserien släpps på världsvegodagen, fredag den 1 oktober. Medverkar gör gymnasten Jonna Adlerteg, boxaren Anna Laurell Nash, ishockeyspelaren Danijela Rundqvist, fotbollsspelaren Nilla Fischer och friidrottaren Kalle Berglund. Linda Bakkman från SOK och WWFs matexpert Anna Richert guidar deltagarna till möjligheterna och utmaningarna med vegetarisk mat och träning medan Gustav Johansson från matbloggen Jävligt Gott ger inspiration till nya vegorätter.

– Jag blev vegan när jag var elitidrottare, men då visste jag för lite om vad jag stoppade i mig. Jag åt fel, tappade vikt och fick vissa näringsbrister. Då fick jag backa och bli lakto-ovo vegetarian, och alltså äta mjölk och ägg. Nu när jag har fått mer kunskap har jag blivit vegan igen, säger ex-världsmästaren Anna Laurell Nash, som är Aktivas representant i SOK:s styrelse.

Hon kan vittna om att många elitidrottare har stort fokus på sin kosthållning.

– Kosten är väldigt viktig för alla elitidrottare. Om man som boxare ska hålla vikten och äter fel kan det sabba ett helt träningsupplägg, säger Anna Laurell Nash.

Projektet Vego i världsklass vill visa att det går att ha en aktiv livsstil och äta mer vego. Med olympiska idrottare som förebilder, med sina extrema krav på kosten, vill WWF och SOK tillsammans visa att det är möjligt att ställa om till mer hållbar mat och samtidigt kunna prestera i världsklass.

– För att vi ska klara av att leva inom planetens gränser behöver betydligt fler människor äta betydligt mer växtbaserat. Omställningen till en kost baserat på vegetabilier behöver gå fortare – och vi måste få bort fler av de hinder som finns för att vi ska ändra våra kostvanor, säger WWF:s matexpert Anna Richert.

Projektet vill också belysa att alla kan äta mer vego, man behöver inte identifiera sig som vegetarian för det.

– Det finns fortfarande många myter om vegetarisk mat och träning. WWF och SOK vill tillsammans visa att det är möjligt att ställa om till mer hållbar mat och samtidigt kunna prestera i världsklass, säger Linda Bakkman.

SOK serverar vegetarisk mat till svenska toppidrottare med hjälp av egna kockar på träningsläger och tävlingar under totalt minst 300 dagar under projektets fem år. Projektet har även tagit fram en kokbok – Vego i världsklass – med recept som är klimat- och näringsberäknade av SOK:s och WWF:s experter så att de uppfyller alla näringsmässiga krav och samtidigt är miljömässigt hållbara.

Ambassadörer för Vego i världklass är olympiska guldmedaljörer som exempelvis Charlotte Kalla, André Myhrer, Max Salminen och Hanna Öberg.

FAKTA OM VEGO I VÄRLDSKLASS:

PRESSKONTAKTER:
Lars Markusson, SOK, 070-5689031, lars.markusson@sok.se
Nina Schmieder, WWF, tel 0735-862622, nina.schmieder@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se