— Björnar går i ide mellan oktober och november och det är dags för dem att vakna nu i april och maj. Att brunbjörnarna lämnar sina iden på Tiburtiusdagen är alltså inte helt taget ur luften. Det är ett vårtecken att björnarna vaknar, precis som när de första vårfåglarna dyker upp, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF.
Att björnar går i dvala beror på att det sällan finns tillräckligt med mat tillgängligt under vintern. I sitt ide behöver björnen inte äta eller dricka, inte heller kissa och bajsa. För att möjliggöra detta sänker björnen sin kroppstemperatur från omkring 38 grader till 34 grader och antalet hjärtslag går från 40 till 10 slag i minuten. Björnar har även utvecklat egenskaper som gör att de varken får problem med liggsår eller muskler trots att de sover.
— Björnen är överst i näringskedjan och har en nyckelposition i ekosystemet. Den lämnar matrester åt mindre arter och hjälper till att reglera populationen av bytesdjur. Björnar förhindrar alltför kraftig tillväxt av exempelvis älgstammen. Det leder till att älgpopulationen blir starkare på lång sikt, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF.
Unga hanbjörnar är inte så kräsna när gäller sovplatser, de kan sova direkt på marken med ett snötäcke. Björnhonan ligger däremot i skyddade iden där hon föder sina ungar i januari och februari. Ungarna väger omkring 4 kilo när de lämnar idet och honan kan då ha tappat 40 procent av sin vikt.
— Ungar föds ungefär två månader in i vinterdvalan men kan inte gå eller äta på egen hand förrän de är ungefär sex månader gamla. Idet är en säker miljö för ungarna när de växer upp, säger Benny Gäfvert.
Det finns omkring 2500 vilda björnar i mellersta och norra Sverige, med långsam spridning söderut. Eftersom de är naturligt skygga med utmärkt hörsel och luktsinne, så undviker de helst människor. Det är sällan björnar visar aggressivt beteende mot människor. Forskning visar att de snarare blir mer försiktiga och ger sig iväg. Några enkla knep för att undvika dem är exempelvis att avstå från de allra tätaste skogspartierna där björnar kan bli överraskade. Hundar kan irritera björnar och vid ett möte kan hunden göra dig en björntjänst och vända tillbaka till dig för skydda dig med björnen efter sig. Det är därför bra att ha hundar i koppel. Ett annat knep är att hjälpa björnen att höra dig. Genom att samtala, vissla, skramla med hinkar eller varför inte sjunga “Mors Lilla Olle”? Om björnen hör dig kommer den sannolikt att undvika dig.
Om du trots allt möter en björn ska du försöka behålla lugnet, göra tydliga ljud och långsamt backa samma väg som du kom. Spring inte, då riskerar du att trigga björnens jaktinstinkt och björnar kan springa i över 60 km i timmen. Ibland ställer sig björnar på bakbenen för att se eller begripa en situation bättre. Beteendet behöver alltså inte vara aggressivt. Björnar har rätt dålig syn så lägg gärna ifrån dig en keps eller en jacka medan du backar undan, då kan björnen känna människodoft och gå därifrån.
— Björnar är väl anpassade till sina livsmiljöer. De är smarta och undviker gärna konflikter. Med tanke på hur många björnar som finns i Sverige sker väldigt få olyckor, säger Benny Gäfvert.
FAKTA Hur ser ett björnide ut?
Iden grävs ofta i gamla myrstackar, de förekommer också i klippskrevor och under stenblock och rotvältor. Björnar kan även bygga så kallade “korgiden”, då samlar de ihop grenar och mossa till ett stort öppet bo. I alla typer av iden konstruerar björnen en säng av kvistar, ris och mossa. Björnhanar kan lägga sig under en tät gran eller på ett risbo de byggt och låta sig snöas över.
FAKTA Hur mycket väger en brunbjörn?
En björnhona väger mellan 60 och 100 kg. Björnhanar väger mellan 100 och 340 kg.
FAKTA Hur gammal kan en brunbjörn bli?
Brunbjörnar kan bli 30 till 40 år gamla.