Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|04 mar, 2013|Pressmaterial

Thailands premiärminister lovar stoppa handeln med elfenben

Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra har lovat att stoppa handeln med elfenben i landet. Det glädjande beskedet kom efter att ett upprop med 1,5 miljoner namnunderskrifter från 200 länder med krav på att förbjuda all försäljning av elfenben överlämnats till Thailands premiärminister. Idag besöker premiärminister Yingluck Shinawatra statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Det är mycket glädjande och ett steg i rätt riktning, där WWFs internationella kampanj för att för att stoppa tjuvskyttet och den illegala handeln med elfenben, noshörningshorn och tigerdelar, bidragit. Men premiärminister Shinawatra måste nu presentera en tidsplan och det brådskar eftersom slakten på elefanter i Afrika fortsätter, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Beskedet från Shinawatra kom när CITES-konventionens möte i Bangkok 3-14 mars öppnades i söndags. Där diskuteras en rad frågor kring handeln med vilda djur och växter. Thailand är i dagsläget den största marknaden för illegalt. Premiärministern öppnade för att ändra den nationella lagstiftningen enligt internationella normer som gör att handeln med illegalt elfenben ska kunna stoppas.

– Det måste bli ett slut på den lagliga försäljningen av elfenben från thailändska tama elefanter. Att avgöra om elfenbensprodukter kommer från vilda eller tama djur är i stort sett omöjligt för de brottsbekämpande myndigheterna. Infriar Thailand löftet om att stoppa elfenbenshandeln kommer tjuvskyttarna i Afrika få det svårare att kunna sälja elfantbetarna vidare, säger Ola Jennersten, naturvårdsexpert på WWF.

Thailand är för närvarande den största illegala elfenbensmarknaden efter Kina och har certifierat 67 auktoriserade elfenbenshandlare – men undersökningar visar att det finns elfenben i mer än 250 butiker. Mängder av betar från tjuvskjutna afrikanska elefanter tvättas vita genom att smugglas in till Thailand och säljs ofta till utländska turister.

Vid mötet i Bangkok deltar representanter från 178 av världens regeringar för att diskutera den internationella handeln med vilda djur och växter och hotade arter – och den illegala handeln med elfenben. I Afrika dödas upp mot 30 000 vilda elefanter per år.

Namninsamlingen som hittills har 1,5 miljoner underskrifter pågår fram till den 14 mars. Den är en del av WWFs och TRAFFICs pågående kampanj i samarbete med organisationen Avaaz för att stoppa tjuvjakten och den illegala handeln.

WWF och TRAFFIC har nyligen uppmanat världens regeringar att överväga formella handelsrestriktioner mot några av de värsta syndarna när det gäller elfenbenshandeln – förutom Thailand även Nigeria och Demokratiska republiken Kongo.

Här i Sverige har WWF samarbetat med resebranschen för att informera resenärer för att de inte ska lockas köpa elfenbenssniderier som ofta kommer från tjuvskjutna afrikanska elefanter. Det är olagligt att föra in elfenben i Sverige utan speciella tillstånd.

Pressbilder finns att hämta på www.wwf.se

För frågor:
Ola Jennersten, naturvårdsexpert WWF, 070-555 14 02
Mats Forslund, expert handel med hotade arter WWF, 070-399 81 63
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se