– Vi måste ta både klimatkrisen och krisen med den biologiska mångfalden på allvar. Genom att släcka lampan visar vi för våra beslutsfattare att det är hög tid att vända trenden och agera, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
Stockholms stadshus, flera av de kungliga slotten, Göteborgsoperan samt Skara Sommarland är några platsersom kommer att släcka under en timme. Utöver detta kommer även flera Earth Hour-kopplade evenemang att äga rum på många platser både i Sverige och över hela världen.
– Earth Hour har sedan starten 2007 blivit en stark tradition. Många har växt upp med att släcka hemma, en tradition som förs vidare till nya generationer, I år ser vi också en tydlig tendens att kommuner utökar sitt engagemang till en hel vecka istället för bara en helg, vilket är roligt, säger Cecilia Stenström, projektledare för Earth Hour.
Bland annat så kommer Järfälla kommun anordna ett event på Jakobsbergs torg med tal, uppträdanden, eldshow, energi- och klimatrådgivning samt en interaktiv utställning om koldioxidutsläpp och konsumtion. Kommunens byggnader kommer också att släckas ned.
I Skurup anordnar kommunen fackeltåg runt Svaneholmssjön. Det serveras varm soppa och anordnas underhållning i form av körsång.
I Östersund arrangeras bland annat frukostföreläsningar under hela Earth Hour-veckan med olika energi- och miljöteman.
Årets Earth Hour markerar starten på en kampanj som pågår fram till Earth Day den 22 april. Under dessa veckor kan allmänheten, företag och skolor utföra hållbarhetsuppdrag för klimat och biologisk mångfald på den digitala plattformen Agera.
Earth Hour startades av WWF Australien 2007 och har sedan dess vuxit och blivit en global tradition. Syftet är att genom att släcka lampan skicka en symbolisk signal till världens ledare att agera i klimatfrågan och för den biologiska mångfalden. Kampanjen uppmanar politiker, investerare, städer och företag att ta beslut som gör det enklare att leva hållbart.
Men Earth Hour handlar också om att inspirera allmänheten till att leva mer planetsmart och få människor att sätta press på våra makthavare. Maten vi äter, transportmedlen vi använder, prylarna och kläderna vi handlar påverkar alla människor och ekosystem runt hela jorden.
– Vi vet vad vi måste göra. Nu handlar det om att leva upp till vad vi lovat. Världens länder har enats om att skydda 30 procent av land, vatten och hav, samt restaurera minst 30 procent av utarmade ekosystem och stoppa den mänskligt orsakade utrotningen av arter. Våra makthavare måste visa att det inte bara är tomma ord, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.
Fakta: Earth Hour – världens största miljömanifestation
Den 25 mars klockan 20:30-21:30 pågår Earth Hour, världens största miljömanifestation, arrangerad och startad av WWF. Världen över släcker människor, städer och några av världens mest ikoniska byggnader som Eiffeltornet i Paris, Operahuset i Sydney, Empire State Building i New York och Colosseum i Rom, tidszon efter tidszon, som en signal till beslutsfattare att agera. Earth Hour är ingen energisparkampanj utan en symbolisk handling för att uppmärksamma klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald.
För frågor kontakta:
Cecilia Stenström, projektledare för Earth Hour, 070-669 39 10, cecilia.stenstrom@wwf.se
Nina Schmieder pressekreterare, tel 0735-862 622, nina.schmieder@wwf.se