Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|16 sep, 2013|Pressmaterial

Svenska WWF stöttar Tanzania med små fjärrstyrda plan i kampen mot tjuvjakt

Svenska Världsnaturfonden utrustar parkvakter i Tanzania i Afrika med små förarlösa och kameraförsedda plan som ska användas i kampen för att skydda elefanter och noshörningar från tjuvjakt.

– Vi hoppas att de fjärrstyrda planen kan förbättra skyddet av Tanzanias nationalparker från tjuvjakt och avskogning och ge ett bra stöd till naturvårdsarbetet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, när planet provflögs idag på Gärdet i Nationalstadsparken i Stockholm.

Tanzania är hem för en stor del av världens elefanter, geparder och gnuer. Förra året slog tjuvjakten rekord i Afrika med uppemot 30 000 dödade elefanter. Det illegala elfenbenet smugglas till främst Thailand för vidarebefordran till den köpstarka asiatiska marknaden. Snabbheten hos de kriminella syndikaten har ökat markant och tjuvjägarna tvekar inte att ta till grovt våld.

– För inte så många år sen kunde det ta flera månader innan noshörningshornet och elfenbenet nådde marknaden. Idag tar det oftast inte mer än något dygn, säger Allan Carlson, naturvårdsexpert på WWF med lång erfarenhet från Afrika.

Traditionellt har övervakning av nationalparkerna skötts av antitjuvjaktpatruller som metodiskt patrullerar landskapet. Men i och med den eskalerande tjuvjakten under senare tid räcker det inte som insats mot dagens välorganiserade tjuvjakt.

– Med utrustningen i de små planen kan parkvakterna komma in i otillgängliga områden och få en säkrare bild av vad som sker i fält. Förhoppningen är att de inte ska behöva vandra rakt in i ett bakhåll. Planen kan också fungera avskräckande eftersom tjuvskyttarna vet att parkerna övervakas både från marken och från luften, säger Allan Carlson.

Nyligen var experter från svenska WWF och företaget Smartplanes nere och utbildade ansvariga i viltreservatet Selous i södra Tanzania. Det handlar om WWFs naturvårdare och parkvakter, tanzaniska myndighetspersoner, forskare som jobbar med viltförvaltning och piloter som flygräknar storvilt. Den här typen av teknik har under den senaste tiden börjat användas i naturvårdens tjänst, bland annat i Nepal. I Sverige har företaget Smartplanes funnits sedan 2005 och anlitas bland annat inom skogsbruket och för kartering.

Planet spänner 1,2 meter mellan vingarna och väger cirka 1,2 kilo inklusive kamera. Det är förprogrammerat att köra en bestämd rutt som scannas av. Planet kan flygas på flera hundra meters höjd. Kameran sitter skyddad i flygplanskroppen som i sin tur är byggd i mjuka material. Piloten styr planet under start och landning, däremellan sköter det sig själv genom att styras av en autopilot.

– Den stora utmaningen har varit att få ett robust och enkelt system som är lätt att använda och inte kräver specialistkunskaper. Principen är att det ska vara ofarligt för människor att använda och att planet ska vara tåligt, säger Ola Friström, vd för Smartplanes i Skellefteå.

Fakta illegal handel med vilda djur:
Illegal jakt har ökat dramatiskt de senaste 20 åren, hotar flera av världens flaggskeppsarter och beräknas omsätta nästan 125 miljarder kronor per år globalt. WWF arbetar tillsammans med övervakningsorganet Traffic i kampen mot den illegala handeln. Det sker genom lobbying mot regeringar, utbildning och ekonomiskt stöd till parkvakter och anti-tjuvjaktteam som ofta jobbar med fara för sina egna och sina familjers liv.

Hittills under 2013 har mer än 600 noshörningar – eller två om dagen –dödats av tjuvjägare i Sydafrika för att illegalt smugglas till den asiatiska marknaden, bland annat i Vietnam, Thailand och Kina. Tjuvjakten på noshörningshorn har ökat mer än 3 000 procent de senaste fem åren.

Fakta om UAVer - (Unmanned Aerial Vehicle): Smartplanes AB Sverige finns i Skellefteå i Västerbotten och tillverkar UAVer.  Små förarlösa plan som flyger utan pilot ombord, autonomt eller genom fjärrstyrning.

Pressbilder kan laddas ned här:
http://www.wwf.se/press/pressrum/pressbilder/1292210-pressbilder#Illegal

För frågor, kontakta: 
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705-65 45 15
Allan Carlson, naturvårds- och Afrikaexpert WWF, 070-220 38 11
Ola Friström, vd Smartplanes, 0910-36 260, 070-345 32 38
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se