Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|17 nov, 2014|Pressmaterial

Svenska turister smugglar elfenben och souvenirer från hotade djur

Många turister ser elfenben till salu under semesterresan och drygt 4 procent har köpt med sig souvenirer av elfenben, tigerskinn eller noshörningsprodukter som kan vara olagliga att föra in. Drygt var fjärde turist, 28 procent, säger att de tagit med sig en produkt gjord av vilda djur från en resa utomlands. Det visar en färsk undersökning från Världsnaturfonden WWF.

Undersökningen Smugglar svenska turister elfenben? (2014) visar att svenska turister fortsätter att bidra till den illegala handeln och riskerar att bli ofrivilliga smugglare.

– Tjuvjakten på våra flaggskeppsarter har ökat dramatiskt. Alla måste ta sitt ansvar och inte köpa elfenben eller souvenirer från hotade djur. I Sverige har vi ofta en självbild att vi är miljömedvetna och en god kraft i världen. Nu är det hög tid att vi lever upp till det, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

En tredjedel (32 procent) av de intervjuade uppger att de har sett elfenben till salu under semesterresan. Var fjärde turist (25 procent) kan tänka sig att ha en skulptur eller ett smycke av elfenben hemma och 17 procent ett exotiskt djurskinn från exempelvis en tiger. Av de intervjuade säger 8 procent att de äger ett smycke, en skulptur eller någon annan produkt av elfenben. Studien visar att elfenben oftast ärvs (52 procent), köps på utlandsresa (27 procent) eller på auktion i Sverige (11 procent). 3,2 procent uppger att de köpt eller beställt produkter från hotade djur på internet.

– Sifforna är illavarslande, varje kvart skjuts en elefant. Det vore tragiskt om inte våra barn och barnbarn kan få se flaggskeppsarterna i framtiden och det är viktigt att vända trenden, säger Allan Carlsson, Afrikaexpert på WWF.

Ofta kommer elfenben som köps i exempelvis Thailand från en illegalt skjuten elefant, smugglad från Afrika. Undersökningen visar att 3 procent kan tänka sig att köpa elfenben från tjuvjagade afrikanska elefanter.

De 28 procent som riskerar att bli ofrivilliga smugglare uppger att de tagit med sig souvenirer från hotade djur till Sverige efter en resa. Det handlar bland annat om fläckiga kattskinn från leopard eller gepard, tigerskinn eller tigertänder, produkter av noshörningshorn, elfenben eller elefantskinn, torkade sjöhästar, produkter av havssköldpadda, uppstoppade alligatorer, rovfåglar, ugglor och papegojor.

Populärt är också souvenirer av snäckor och koraller (drygt 22 procent har köpt), och handeln kan minska lokala naturliga bestånd och påverka korallreven.

Ofta krävs CITES-tillstånd för export och import, men betydligt fler souvenirer förs in än de importtillstånd som utfärdas av Jordbruksverket. Smuggling av en olaglig souvenir som beslagtas kan ge böter eller i grova fall fängelse.

– För att inte riskera att bli en ofrivillig smugglare och åtalas för smugglingsbrott är det viktig att vara försiktig. Köp aldrig elfenben och avstå från souvenirer av vilda djur, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter på WWF.

WWFs konsumentråd finns i foldern ”Semesterhälsningar från WWF – Köp inte våra liv” som kan laddas ner här: http://www.wwf.se/turistguide. Den ska bland annat spridas via resebolagen.

Fakta: För tredje året i rad driver WWF kampanjen Stoppa tjuvjakten för att få världens regeringar att agera kraftfullt.  WWF ger stöd till projekt för att bevara elefanter, noshörningar och tigrar, ger ekonomiskt stöd till parkvakter och anti-tjuvjaktspatruller och arbetar med lobbying och utbildning för att minska efterfrågan på hotade djurarter i konsumtions­länderna.

Fakta om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Cints online-paneler under oktober 2014 på uppdrag av WWF. Enkäten består av slutna frågor och är riksrepresentativ med hänsyn till kön, ålder och geografiska regioner. 1 004 personer som rest till länder i Afrika, Kina, Malaysia, Thailand eller Vietnam de senaste fem åren har intervjuats.

Av dem har 444 personer varit i Afrika, 352 i Thailand, 129 i Kina, 44 i Malaysia och 44 i Vietnam. Syftet med undersökningen är att få en bild av hur svenska turister agerar och hur uppmärksamma de är på frågan om hotade djurarter.

Länk till undersökningen och pressbilder: http://www.wwf.se/smugglarturister2014

För frågor, kontakta:
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705-65 45 15
Allan Carlson, naturvårds-och Afrikaexpert WWF, 070-220 38 11
Mats Forslund, expert handel med vilda djur och växter, 070-399 81 63
Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 070-629 10 77
marie.vonzeipel@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se