Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|16 apr, 2020|Pressmaterial

Stort stöd i Sydostasien för att stänga marknader med vilda djur

Drygt nio av tio invånare i fyra länder i Sydostasien och Hong Kong vill att regeringarna i regionen ska stänga marknaderna med vilda djur. Det visar en opinionsundersökning som gjorts efter utbrottet av covid-19 och lanseras av WWF inför Världshälsodagen 7 april.

Myrkotten säljs ofta på illegala djurmarknader i Sydostasien. Foto: WWF
 

–Djurhandel, förstörda ekosystem och hälsorisker hänger ihop. Att jobba förebyggande mot hälsokriser och skydda vilda djurarter från att överexploateras genom konsumtion och handel, är avgörande för hela vår överlevnad, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Utbrottet av covid-19 har återigen satt strålkastarljuset på kopplingen mellan djurmarknader och sjukdomar. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) härrör 61 procent av alla infektionssjukdomar från djur. Senare epidemier, inklusive sars, mers och ebola, har alla spårats tillbaka till virus som sprider sig från djur till människor.

Drygt 9 av 10 vill stänga djurmarknader

I en färsk opinionsundersökning av GlobeScan på uppdrag av WWF International har 5 000 personer i regionen intervjuats om sin syn på marknader med vilda djur. Den genomfördes i Hong Kong, Japan, Myanmar, Thailand och Vietnam strax innan covid-19 klassades som en pandemi.

Av de som intervjuats säger 93 procent att de är beredda att stödja beslut från regeringar att stänga illegala och oreglerade djurmarknader. 82 procent uppger att de oroats mycket eller extremt mycket över utbrottet och 79 procent tror att en stängning kan hindra framtida sjukdomsutbrott.

Det är positivt att en klar majoritet av de intervjuade vill stänga marknaderna med vilda djur. Vi uppmanar regeringarna att lyssna på dem, både för att minska hälsorisker och överexploateringen av vilda arter, säger Louise Carlsson, naturvårdsexpert på WWF i Sverige.

Nästan var tionde person (9 procent) säger att de själva köpt eller känner någon som köpt produkter av vilda djur för matkonsumtion det senaste året. Drygt 8 av tio (84 procent) uppger att de sannolikt inte skulle köpa viltkött från marknader i framtiden.

Knappt var tionde (8 procent) säger att de sannolikt kommer fortsätta köpa vilda djur för konsumtion på marknader även i framtiden. Om marknaderna stängs kommer mer än hälften av dessa 8 procent försöka hitta andra sätt att köpa produkter on-line eller i andra länder. Den gruppen (så kallade ”hard buyers”), är starkare i Vietnam än i de andra länderna.

–  I praktiken handlar det om väldigt många människor som fortfarande är beredda att köpa produkter av vilda djur. Det behövs krafttag, lagarna måste efterlevas och efterfrågan minska, säger Louise Carlsson.

De som handlat på djurmarknaderna har köpt levande fåglar (46 procent), ormar (34 procent), fladdermöss 23 procent, sibetkatter och palmmårdar (20 procent), myrkottar (19 procent) och sköldpaddor (15 procent). Däggdjuren svarar för 62 procent av konsumtionen.

Den 24 februari införde den kinesiska regeringen ett omfattande förbud mot jakt, transporter och konsumtion av vilda djur. Ett liknande direktiv diskuteras i Vietnam.

För frågor, kontakta:

Louise Carlsson, naturvårdsexpert WWF, 070-603 84 64

Allan Carlson, naturvårdsexpert WWF, 070-220 38 11

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se