– Var försiktig både när du ska röja i häcken och elda på tomten nu under våren. Det är långt ifrån säkert att igelkottarna flyr om det brinner i den hög som de sover i, säger Jessica Ångström, djur- och naturexpert på Världsnaturfonden WWF.
Valborg är en farlig tid för igelkottarna. Men det är inte bara vid stora majbrasor man måste vara försiktig, redan nu har flera brandskadade igelkottar tagits om hand för bland annat brännskador. Ett av ställena där de tagits om hand är Kottebyns Viltrehabilitering i Blekinge.
– Igelkottar som har skadats av eld är ofta i mycket dåligt skick, med svåra brännskador, sprucken hud och sotiga kroppar. Dessa djur lider av intensiv smärta och chock, i många fall är de så svårt skadade att avlivning är den enda lösningen, säger Cecilia Ockedal, viltrehabiliterare på Kottebyns Viltrehabilitering.

Om man verkligen behöver elda är det otroligt viktigt att förstundersöka rishögen försiktigt och flytta den till en annan plats.
– Igelkottar är sårbara för olyckor då de saknar ett naturligt flyktbeteende. Vid fara rullar de ofta ihop sig och förlitar sig på sina taggar för att skydda sig, vilket gör att de inte undviker faror som trafik eller andra hot, säger Cecilia Ockedal.
Förutom majbrasor och annan trädgårdseldning är också trädgårdsredskap som bland annat röjsågar, häcksaxar och gräsklippare ett hot mot igelkottarna.
– Här gäller det att vara väldigt försiktig. Speciellt om man vet att man brukar ha igelkottar i sin trädgård. Igelkottar är oftast som mest aktiva i skymningen, så risken att skadas av robotgräsklippare minskar om man kör den dagtid, säger Jessica Ångström.
Ska man använda trimmer och häcksax är det bra att först undersöka att det inte ligger igelkottar och sover.
I stället för att elda upp sitt ris, och riskera att skada djur, kan man i stället använda det för att gynna den biologiska mångfalden i sin trädgård.
– Om man har en liten undanskymd plats i trädgården är ris och lövhögar fantastiska platser för många djur. Vill man göra något kreativt med riset kan man bygga ett ris-staket, säger Jessica Ångström.
Ett risstaket är ett väldigt enkelt staket man kan bygga av pinnar och ris, och som gynnar både igelkottarna och hela den biologiska mångfalden.
Igelkottar och vårstädning av trädgården, några saker att tänka på:
- Undvik att elda löv - och rishögar. Om du eldar, kolla noga så ingen igelkott har sökt skydd i din lövhög.
- I stället för att elda, bygg ett snyggt ris-staket av ditt trädgårdsavfall. Eller ännu bättre - spara löv - och rishögar, som kan bli lämpliga boplatser åt bland annat igelkottar.
- Ta det försiktigt med alla skärande verktyg, särskilt när du röjer i täta buskage och häckar.
- Ställ ut en skål med vatten till alla törstiga djur. Våren är ofta en torr årstid.
- Om du har en pool på tomten - se till att ha den övertäckt hela året så att djur inte trillar i och inte kan ta sig upp.
Fakta: Igelkottar
I Sverige finns igelkottar från södra Sverige och norrut till Dalarna samt lokalt i kustlandskapen upp till Norrbotten.
Enligt förra års igelkottsräkning är igelkottarna vanligast på Gotland, följt av Östergötland och Skåne.
Ovanligast är de i Jämtland, Västernorrland och Uppsala.
Igelkotten har troligen funnits i mer än 30 miljoner år och är ett av de äldsta levande däggdjuren på jorden. Man har funnit fossila exemplar som är lika gamla som de sista dinosaurierna.
Igelkottar kan bli åtta år. Upp till 60 procent dör under sitt första levnadsår.
På vintern går igelkotten i vinterdvala. Under sommaren bygger igelkottshonan ett bo där hon kan föda upp årets igelkottsungar. Både hanar och honor har annars flera dagbon som de växlar mellan.
WWFs Igelkottsvecka
Vill du göra mer för igelkottarna? Förra sommaren genomförde WWF och Nordens Ark den allra första Igelkottsveckan. Vi fick in över 50 000 värdefulla observationer till vår rikstäckande inventering. Och i sommar behöver vi din hjälp att räkna Sveriges igelkottar igen.
Anmäl dig redan nu till Igelkottsveckan den 11-17 augusti så får du en påminnelse när det börjar närmar sig. Var med och bidra till medborgarforskningen och hjälp oss att följa trenderna för Sveriges igelkottspopulation.
Läs mer och anmäl dig här, så får du en påminnelse när det börjar närma sig.
Kontaktpersoner

