Vilka matfiskar får grönt, gult eller rött ljus? Det avslöjas i Fiskguiden 2022 – WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur som betygsätter fisken med trafikljusens färger. Fiskguiden, som haft stor påverkan på konsumenter, matbranschen och beslutsfattare, lanserades första gången 2002 och firar i år 20-årsjubileum.
SEMINARIUM OM FISKGUIDEN 2022
Tid: Torsdag 19 maj kl. 10-13, Finlandshuset, Snickarbacken 4, Stockholm
Anmälningslänk zoom: https://mailchi.mp/varldsnaturfonden.se/fiskguiden_2022-2
Att stoppa överfisket genom att stärka kontrollen och ställa om till skonsamma fiskemetoder är viktigt för att få en positiv effekt i våra marina ekosystem. I Sverige består huvuddelen av vår sjömatskonsumtion av ett fåtal arter som torsk, räka, tonfisk och odlad lax. Genom att variera vad vi äter kan vi minska fisketrycket på redan ansträngda fiskbestånd och marina livsmiljöer.
Lanseringen leds av Ottilia Thoreson, programansvarig specialist marina frågor på Sida, som kommer att guida oss genom en förmiddag i fiskets tecken.
Program:
10.00 – Välkommen och introduktion till dagen – Gustaf Lind, generalsekreterare WWF, Ottilia Thoreson, Sida.
10.10 – Nyheter i Fiskguiden 2022 – Inger Melander, sakkunnig Fiske och Marknad, WWF.
10.40 – Bensträckare.
10.50 – Fiskguiden genom åren – Inger Näslund, senior havsexpert, WWF.
11.05 – Ål och torsk, fiskepolitik från Östersjön till Bryssel – Isabella Lövin, författare, tidigare miljö- och klimatminister och EU-parlamentariker.
11.20 – Utveckling för en hållbar blå näring 2002-2022 – Krishan Kent, ordförande Fiskbranschens Riksförbund.
11.35 – Diskussions- och frågestund.
11.55 – Avslutande reflektioner – Ottilia Thoreson.
12.00 – Avslutning och lunch.
Varmt välkommen!
För frågor och anmälan till fysiskt event, kontakta: Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77 eller 08-546 575 00, press@wwf.se