Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|16 dec, 2019|Pressmaterial

Positiv ökning av Afrikas bergsgorillor

Bergsgorillorna i Bwindiparken i Uganda har ökat från 400 till 459 djur. Tillsammans med Virungabergens cirka 604 djur i Rwanda, Uganda och Kongo-Kinshasa finns det nu 1063 bergsgorillor i världen – en ökning från 1004 djur (2018). På några decennier är det en knapp fördubbling. – Glädjande siffror och en fin julklapp från naturvården, säger WWF.

Trots politisk oro på flera ställen är bergsgorillorna en framgångssaga. Foto: Martin Harvey/ WWF

De nya siffrorna offentliggjordes idag av Ugandas naturvårdsmyndigheter, det mellanstatliga samarbetet kring Virungamassivet och Internationella  gorillaprogrammet IGCP, där WWF ingår.

–Den positiva nyheten visar att långsiktigt samarbete kan bidra till att rädda en utrotningshotad art. Bergsgorillorna är den enda människoapa som ökar, alla andra är på nedgång. Inkomsterna från gorillaturismen betyder mycket för lokalbefolkningen. Pengar från svenska djungelfaddrar har i mer än 20 års tid stött projektet, vilket är extra roligt, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Den nya inventeringen är den mest omfattande någonsin i Bwindi nationalpark som sedan 1994 är med på Unescos världsarvslista. Det angränsade Sarambwe-reservatet i Kongo-Kinshasa omfattas också av inventeringen. Gorillorna har besökts varje dag. Området är 34o kvadratkilometer, vilket motsvarar en fjärdedel av Öland. Totalt hittades 459  bergsgorillor i skogarna vilket ska jämföras med 400 gorillor år 2011.

Tidigare har man gjort ett så kallat svep i skogarna för att räkna gorillorna – men nu har forskarna fördubblat insatserna och gjort dubbla svep (höger till vänster och vänster till höger) i kombination med DNA-tester. På så sätt hoppas man bli ännu säkrare på att djuren bara räknas en gång och att gorillafamiljer inte missas.

– Ökningen är ett resultat av ökat skydd för gorillorna och bättre samarbete mellan länderna. Stödet från lokalbefolkningen och inkomsterna från turismen har också växt. Parkerna övervakas mer effektivt och viltsnaror plockas bort, säger Allan Carlson, säger WWFs Afrikaexpert Allan Carlson.

Förutom i Bwindi finns bergsgorillor på ytterligare en plats – Virungabergen som delas mellan Rwanda, Uganda och Kongo – där den senaste inventeringen från 2018, visade på en poulation på 604 gorillor.

Trots politisk oro på flera ställen, ibland annat Kongo-Kinshasa, är bergsgorillorna en framgångssaga.

–Vi har haft en fantastisk utväxling på vårt arbete med att skydda gorillornas och deras livsmiljö det senaste decenniet, säger Allan Carlsson.

Men trycket på skogarna växer när befolkningen växer. Jakten på bushmeat (ap-och antilopkött) finns kvar och många snaror hittas. Olja och värdefulla metaller gör att exploateringstrycket är hårt. Spridning av sjukdomar som ebola och infrastruktur-satsningar är andra hot.

Naturvårdarna har lyckats skapa goda relationer med familjer och bönder närmast gorillaskogen. Arbetet med att skapa goda grannar är A och O. Bland annat bidrar WWF till projektet ”gorillavatten”, där byborna samlar in regnvatten från sina plåttak i stället för att söka vatten i nationalparken.

FAKTA: Bergsgorillan

Bergsgorillorna klassas som hotade (endangered) på IUCNs rödlista. De har ökat tack vare ett intensivt bevarandearbete. De finns på två ställen i världen – i Virungabergen på gränsen mellan, Kongo-Kinshasa, Rwanda och Uganda – där 604 individer lever. En population på 459 bergsgorillor lever i Bwindiparken (nationalpark) i Uganda. De håller till i bergsregnskogar på hög höjd, omgivna av ett tättbefolkat jordbrukslandskap.

Fakta om inventeringen: Gorillaräkningen ger information om var gorillorna lever och hur de rör sig. Två bergsgorillor har vaccinerats mot ebola. Dessutom har forskarna under de månader som räkningen pågått förstört många snaror för antiloper, som även unga gorillor kan fastna i.

Gorillan är en av människans närmaste släktingar och den största nu levande människoapan. Den lever i familjegrupper på cirka tio individer som håller ihop under många år. Varje grupp består av en eller flera vuxna hanar och ett antal honor och deras ungar. Ledarhanen har en silverfärgad rygg, därav smeknamnet silverrygg.

En "silverrygg" kan väga 180 kilo och bli 180 cm lång. Honorna blir omkring 150 cm långa och kan väga upp till 90 kilo. Bergsgorillorna är vegetarianer och äter bara växter.

Honorna får sina första ungar i tioårsåldern och precis som människan föder de under alla årstider. Hanarna blir könsmogna lite senare. En nyfödd gorilla väger omkring två kilo, kryper vid nio veckors ålder och går på två ben när den är tio-tolv månader.

För frågor, kontakta:

Allan Carlson, Afrikaexpert WWF, 070-220 38 11

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77, presstelefon 08-546 575 00

Hur en inventering går till:

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se