Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|12 okt, 2020|Pressmaterial

Över 100 miljöorganisationer kräver ny EU-lag mot global avskogning

Skogsbränder i Amazonas och andra tropiska områden anläggs ofta för att röja mark för storskaligt jordbruk. Den stora efterfrågan i EU på jordbruksprodukter driver indirekt på tio procent av avskogningen och skogsförstörelsen globalt. Orsaken är vår import och konsumtion av produkter som kött, soja för djurfoder, palmolja, kaffe och kakao. Nu kräver över hundra miljöorganisationer att EU skärper lagstiftningen och tydligare säger nej till import av produkter kopplade till avskogning.

Europeiska miljöorganisationer vill stoppa den globala avskogningen och driver att EU säger nej till import av produkter kopplade till detta. Foto: WWF Brasilien.

#Together4Forests är en kampanj mot avskogning som stöds av mer än 100 miljöorganisationer. Målet är att EU ska säga nej till import av produkter kopplade till avskogning, skogsbränder, skogsförstörelse och människorättsbrott. Att kampanjen sker nu beror på att EU-kommissionens samråd om global avskogning och skogsförstörelse pågår under hösten. Planen är att den nya lagstiftningen mot avskogning ska presenteras 2021.

–I hela Europa säljs produkter, som exempelvis livsmedel och foder till djur, som bidrar till skogs- och naturförstörelse. Det måste få ett slut. Vi uppmanar EU att skärpa kraven mot import av produkter som bidrar till skogsförstörelse. Och Sverige bör vara pådrivande i detta arbete, säger Peter Westman, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare WWF.

WWF och Greenpeace lanserade tidigare i september tillsammans med andra miljöorganisationer en webbaserad kampanj i EU. Den ska engagera privatpersoner att på ett enkelt sätt göra sin röst hörd i avskogningsfrågan. Nu finns den kampanjen även här i Sverige, läs här.

Avskogning är den näst största källan till utsläpp av växthusgaser globalt. Jordbruksexpansionen ligger bakom 80 procent av avskogningen globalt genom grödor som soja, nötkött och palmolja och EU är en världsledande importör av jordbruksprodukter. EU-kommissionen ska under 2021 föreslå ny lagstiftning för att motverka avskogning. För att undvika att avskogningen istället flyttas över till annan värdefull natur måste lagen förutom skogar också skydda gräsmarker, savanner och våtmarker, menar miljöorganisationerna.

– Det är dags att få bort all destruktiv affärsverksamhet som ödelägger de livsviktiga ekosystem som vi alla är beroende av. All mänsklig verksamhet måste hålla sig inom ramen för vad naturen klarar av, säger Isadora Wronski, Sverigechef Greenpeace.

Den nya lagstiftningen måste också skydda urfolks rättigheter och lokalsamhällens rättigheter, menar organisationerna bakom kampanjen. Dessa grupper är förvaltare av sin mark och deras kunskaper är avgörande för att undvika förlust av biologisk mångfald. Att stoppa avskogning kommer inte vara möjligt utan dem. Det måste också bli tydligt att inga produkter ska säljas i Europa som bidrar till skogs- eller naturförstörelse och relaterade brott mot mänskliga rättigheter.

FAKTA Together4Forests:

  • Organisationerna bakom #Together4Forests menar att EU genom att införa ny lagstiftning kan motverka sitt eget bidrag till den globala avskogningen.
  • Skriv under namninsamlingen för en EU-lag mot global avskogning här:
  • Mer information om avskogning, skogsförstörelse och kampanjen finns här:
  • Organisationer som stödjer kampanjen - fler tillkommer löpande, alla finns här:

För frågor, kontakta:
Per Larsson, skogsexpert WWF, per.larsson@wwf.se, tel 070-9611752
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, nina.schmieder@wwf.se, tel 0735-862622

Dela gärna:

Pressbilder

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se