I natt blev förhandlingarna klara på EUs rådsmöte i Luxemburg om Östersjöns fiskkvoter 2021 – för bland annat för torsk, sill, skarpsill, rödspätta och lax. Torskfisket i östra Östersjön skars ned med 70 procent och en majoritet av kvoterna går nu i linje med de vetenskapliga råden. Men mer krävs på lång sikt, säger WWF
Fiskefartyg. Foto: Quentin Bates, WWF
– Vi välkomnar EU-ländernas beslut som innebär att 8 av 10 kvoter följer de vetenskapliga råden. Det är positivt och ett steg i rätt riktning som ger Östersjöns fiskbestånd en chans. Men mycket mer måste till på lång sikt. Kontrollen till havs och den ekosystembaserade förvaltningen måste stärkas, säger Inger Näslund, senior havsexpert på WWF Sverige.
Besluten på EUs fiskerådsmöte i Luxemburg innebär bland annat att östra Östersjön är stängt för fiske, men en bifångstkvot på 595 ton tillåts i kustnära fiske. Även kvoten för sill i västra Östersjön minskas kraftigt till 1 575 ton. Det är en kompromiss då västra sillbeståndet minskat kraftigt och forskarna rekommenderar nollkvot.
Lekstängningsperioderna för torsk gäller för 4 månader. Däremot tillåts det kustnära torskfisket i södra Sverige, då bifångster där anses liten under sommaren.
Fiskebesluten är steg i rätt riktning. Men för att leva upp till förslagen i EUs gröna giv och strategin för biologisk mångfald 2030, krävs en mer integrerad och långsiktig ekosystembaserad förvaltning, anser WWF.
För frågor, ring:
Inger Näslund, senior havsexpert WWF, 070-105 30 57
Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77