Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|17 jan, 2007

Olagliga kaffeodlingar skovlar tigerskog i Indonesien

Olagliga kaffeodlingar skövlar tigerskog i Indonesien


2007-01-17

Kaffekonsumenter runt om i världen dricker utan att veta om det illegalt odlat kaffe från skyddade områden på Sumatra i Indonesien som hyser tigrar, elefanter och noshörningar. Det visar en internationell rapport från WWF.

Det olagliga kaffet blandas med laglig råvara som sedan exporteras från Indonesien till företag som Kraft Foods, Nestlé, Lavazza och Marubeni
bland annat till konsumenter i USA och Europa.

Nationalparken Bukit Barisan Selatan är ett världsarv beläget på ön Sumatras södra udde i Indonesien. Parken är en av mycket få skyddade områden där tiger, elefant och noshörning samexisterar. Det är ett av de viktigaste områdena för att bevara de tre utrotningshotade arterna och är hem för cirka 40 tigrar, 500
elefanter och 60-85 noshörningar. Enligt WWF har redan 20 procent av parkens  skogstäcke förlorats.

Genom satellitbildsanalyser samt intervjuer med odlare och köpmän har WWF spårat odlingen av kaffe inne i den avlägsna nationalparken Bukit Barisan Selatan på Sumatra via multinationella kaffeföretag till livsmedelsbutikernas hyllor i Europa, USA och Asien. Varken export eller importföretag har mekanismer för att hantera handeln med dessa olagliga bönor.

- Om  inte denna illegala verksamhet stoppas kommer noshörningar och tigrar vara lokalt utrotade inom 10 år,  säger  Nazir Foead,
ansvarig för policy och företagssamarbeten hos WWF Indonesien. Vi tror att även de mest hängivna kaffeälskarna tycker att detta är ett oacceptabelt pris att betala för sin dagliga koffeinkick.

Indonesien är världens näst största exportör av kaffebönan robusta, vanlig i snabbkaffe och paketerat kaffe som säljs i livsmedelsbutiker. Minst hälften av Indonesiens kaffe exporteras
via hamnen i staden Lampung.

WWFs undersökning visar att jordbrukare odlat upp 45 000 hektar av nationalparken. Det ger en årlig försäljning på 19 600 ton kaffe årligen. Kaffet exporteras sedan till minst 52 länder.

WWF är övertygad om att de flesta företagen som köper kaffe från dessa odlare är omedvetna om det illegala ursprunget.  Vissa företag förnekade i samtal med WWF att de köpt olagligt producerat kaffe medan andra för en dialog med WWF om hur de ska undvika illegal produktion, öka försäljningen av ekologiskt odlat kaffe samt hur man kan återskapa förstörda områden.

- WWF kräver inte stopp för kaffeproduktionen i provinsen Lampung. Däremot vill vi att de multinationella kaffeföretagen ska införa stränga krav på spårbarhet för att säkra att de inte handlar med olagligt producerat kaffe. Vi vill också att den indonesiska staten ska skydda parken bättre, säger Ola Jennersten, biolog och tigerexpert på WWF.

WWF kräver också att de berörda kaffeföretagen
samarbetar med de lokala producenterna för att öka produktionen av ekologiskt kaffe.  Rapporten rekommenderar parken och de lokala myndigheterna att motarbeta ytterligare intrång i parken samt utveckla regelverk som förebygger att ollagligt producerat kaffe kommer ut
på den internationella marknaden.

Läs mer på wwf international

 

Besök WWFs internationella pressrum på www.panda.org

 
Ola Jennersten, biolog WWF
Lars Kristoferson, generalsekreterare WWF
Niklas Pettersson, tropiksamordnare WWF
Marie von Zeipel, pressekreterare
 

Detta är en artikel från WWFs Pressarkiv.

Uppdaterad 2007-10-02
Uppdaterad 2019-03-15
- Kontaktuppgifter till avsändare är utdaterade och borttagna.
 

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se