Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|24 mar, 2022|Pressmaterial

Nytt klimatverktyg: Utsläppen har ökat i 47 svenska kommuner sedan Parisavtalet 2015

WWF har i samarbete med flera aktörer tagit fram ett verktyg som kan visa den lokala utvecklingen av klimatutsläpp i Sverige, och vad som krävs för att klara målen. Undersökningen visar att utsläppen av växthusgaser ökat i 47 av landets kommuner sedan Parisavtalet skrevs under 2015. Bäst är Mönsterås kommun i Småland som minskat utsläppen med 10 procent – och sämst är Timrå kommun som ökat utsläppen med knappt 10,52 procent årligen.

– Med klimatkollen.se vill vi belysa det faktum att Sverige underlevererar i klimatarbetet. Med enkel officiell statistik på utsläppstrenden kan vi hjälpa svenska kommuninvånare att se att vi är långt ifrån vad som krävs för att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

För att effekterna av den globala uppvärmningen ska minimeras så är det upp till var och en att ta sitt ansvar. Då klimatfrågan lätt kan ses som abstrakt och långt borta vill WWF, i samband med Earth Hour, trycka på att såväl kommuner, företag, privatpersoner som länder måste arbeta tillsammans mot samma mål.

– Med nuvarande takt i klimatarbetet är vi på väg att spränga jordens budget för hur mycket vi kan släppa ut om vi ska hålla oss till Parisavtalet, säger Gustaf Lind.

”Klimatkollen.se” ger allmänheten möjlighet att se hur utvecklingen går i den egna kommunen och vilken lokal utsläppsminskning som kommer att krävas för att leverera på Parisavtalets 1,5-gradersmål baserat på historiska utsläppsdata.

– Inför höstens val vill vi ge landets väljare en ärlig redogörelse för hur det faktiskt går med utsläppsminskningen i Sveriges kommuner. Det vi kan visa är att det krävs åtgärder som är många gånger större än vad som hittills skett runt om i landet, säger Madeleine van der Veer, ansvarig för samhällspolitik på WWF.

I merparten av de svenska kommunerna har utsläppen minskat, men det går för långsamt. Det nationella och lokala arbetet för att nå klimatmålen måste bli bättre. För att vara i linje med Parisavtalet och koldioxidbudgeten som motsvarar 1,5 graders uppvärmning krävs en årlig nationell utsläppsminskning med 21 procent från 2022.

– Med valet bara några månader bort så måste landets politiker nu komma ut på banan. De utsläppsnivåer vi har runt om i Sverige är ett underbetyg och vi måste nu satsa på stora omställningar i exempelvis transport-, industri- och byggsektorn, säger Madeleine van der Veer.

Klimatkollen är framtagen av Klimatbyrån i samarbete med WWF och andra aktörer, tillsammans med techexperter från Climate View och iTeam.

För mer information om hur utsläppstakten ser ut i Sverige och i kommunerna, gå in på klimatkollen.se.

Fakta: Så här ligger kommunerna till

Sedan 2015 har Sveriges nationella utsläpp minskat med i snitt 1,19 procent. För att vara i linje med Parisavtalet och koldioxidbudgeten som motsvarar 1,5 graders uppvärmning krävs en årlig nationell utsläppsminskning med 21 procent från 2022. Vilken procentuell minskning som krävs av respektive kommun varierar något.

I 47 av landets kommuner har utsläppen i stället ökat.

Topp 10 kommuner (genomsnittlig årlig förändring av utsläpp av växthusgaser):

Mönsterås (-10,26 %)

Bjuv (-9,14 %)

Övertorneå (-8,97 %)

Danderyd (-8,64 %)

Överkalix (-7,54 %)

Surahammar (-7,32 %)

Vadstena (-6,68 %)

Älvkarleby (-6,31 %)

Lysekil (-6,11 %)

Mariestad (-5,20 %)

Botten 10 kommuner (genomsnittlig årlig förändring av utsläpp av växthusgaser):

Timrå (10,52 %)

Munkedal (10,38 %)

Gotland (9,77 %)

Oxelösund (9,31 %)

Pajala (7,30 %)

Södertälje (6,65 %)

Sorsele (6,52 %)

Vänersborg (5,52 %)

Bromölla (4,65 %)

Gällivare (4,25%)

Fakta: Det här är Klimatkollen

Klimatkollen visar utsläppen i landets kommuner jämfört med Parisavtalet Den visar enkla och tydliga fakta om klimatomställningen, anpassad för att delas i sociala medier och läsas i mobilen. Här kan du se hur det går med koldioxidutsläppen för Sverige som helhet och för enskilda kommuner, samt den mängd koldioxid vi har kvar att släppa ut i linje med Parisavtalet, enligt en metod för fördelning av den globala koldioxidbudgeten. Du kan också se hur mycket (eller lite) utsläppen i din kommun minskar jämfört med andra. Den nationella koldioxidbudgeten beräknas av Uppsala universitet enligt Tyndall-modellen och fördelas sedan ut på kommunerna av ClimateView.

Initiativtagarna till Klimatkollen.se är den ideella föreningen Klimatbyrån och påverkansorganisationen Våra barns klimat, i samarbete med Världsnaturfonden WWF, klimatteknik-bolaget ClimateView, digitaliseringsföretaget Iteam, investarbolaget Argand Partners, nätverket Klimatklubben och plattformen för klimatdialog WeDontHaveTime.org.

Har ni frågor:

Madeleine van der Veer, ansvarig samhällspolitik på WWF, madeleine.vanderveer@wwf.se, tel 0702924412.

Troy Enekvist, pressekreterare, troy.enekvist@wwf.se, tel 076 06 85 006.

Dela gärna:

Pressbilder

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se