Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|23 apr, 2018|Pressmaterial

Nytt hopp för utrotningshotade delfiner i Mekongfloden

För första gången på 20 år ökar den lilla populationen av Irrawaddydelfiner i Mekongfloden i Kambodja. Beståndet har ökat från 80 till 92 individer på två år, enligt den senaste inventeringen som släpptes idag av Kambodjas regering och WWF. Krafttag mot tjuvfiske och konfiskering av illegala fiskenät har gett resultat.

Irrawaddydelfin i Mekongfloden, Kambodja Foto: Gerry Ryan, WWF Greater Mekong

– Efter år av hårt arbete finns nu en strimma hopp om att kunna rädda de här ikoniska floddelfinerna från utrotning. Ett framgångsrikt samarbete mellan myndigheter, WWF, turistnäringen och lokalsamhällen vid Mekongfloden har bidragit, säger Håkan Wirtén generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Irrawaddydelfinerna lever i små och isolerade populationer i kustnära vatten och floder, som Mekongfloden i Sydostasien. Där lever de i ett område i norra Kambodja nära gränsen till Laos. De hotas av fiskenät, där de fastnar som bifångst och drunknar, deras livsmiljöer försvinner och de drabbas av gifter och föroreningar. Under de senaste två åren har 358 km olagliga nät beslagtagits.

År 1997 uppskattade WWF antalet delfiner i floden till 200, men populationen rasade till cirka 80 år 2015. Den senaste inventeringen visar nu på en liten uppgång från 80 till 92 djur på två år – en ökning på 10 procent. Dödligheten har också gått ned – två delfiner dog 2017 jämfört med nio 2015, och fler ungar har överlevt.

Undersökningen omfattade 190 km i Mekongfloden, från Kratie i Kambodja till Khone Falls-området i Laos. Ett forskningsteam har fotograferat delfinerna och jämfört kännetecknen på ryggfenorna mot en databas med kända delfiner.

–Effektiv patrullering av floden och konfiskering av stora mängder illegala fiskenät, ligger bakom de nya positiva siffrorna, säger Teak Seng, generalsekreterare på WWF i Kambodja.

Varje år ses delfinerna av tiotusentals besökare som ger värdefulla turistinkomster. En del av kustvakterna som patrullerar området får också inkomster som turistguider på turistbåtarna.

Fakta:

Irrawaddydelfinerna lever i kustnära, grunda vatten och i tre floder i Sydostasien, (Mahakamfloden i Indonesien, Irrawaddyfloden i Myanmar och Mekongfloden i Kambodja). Trenden för Irrawaddydelfinerna är generellt nedåtgående och de klassas som hotade på IUCN:s rödlista 2017. Fem 5 underpopulationer, bland annat den i Mekong, är kritiskt hotade. Utbredningen är väldigt fragmenterad och mindre populationer lever geografiskt isolerade från varandra. Livsmiljöerna överlappar ofta med områden med stor mänsklig exploatering. Omfattande bifångst i fiskenät anses vara det största hotet mot artens överlevnad.

I Mekongfloden är också vattenkraftsdammar ett av de mer akuta hoten. Sprängningar och seismiska undersökningar kan direkt döda individer och skada känsliga miljöer i floden. De färdiga dammarna skapar sedan barriärer mellan populationer och minskar födotillgången då fiskpopulationer också drabbas hårt.

För mer information, kontakta:

Stina Nyström, marinbiolog WWF, 070-768 21 55

Tom Arnbom, marinbiolog WWF, 070-554 40 66

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77, presstelefon 08-546 575, e-post: press@wwf.se

Dela gärna:

Pressbilder

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se