Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|21 nov, 2024|Pressmaterial

Nya mål kan få kommuninvånare att äta mer planetvänligt

Kommuner kan spela stor roll i omställningen till mer hållbar mat. Därför har WWF tagit fram mål för hållbar mat för kommunerna som omfattar både klimat, biologisk mångfald och matsvinn. Målen gäller både maten som serveras i kommunens egna verksamheter såsom skolor – och hur kommunen kan sporra alla invånare att äta mer hållbart.

GrytaWWF
Toskansk gryta lagad med hållbara råvaror.

– Vi hoppas att kommunerna vill axla ett större ansvar för vad som läggs på tallrikarna, säger Ulrika Backlund, projektledare för hållbar mat på Världsnaturfonden WWF.  

Maten vi äter står för ungefär en fjärdedel av klimatutsläppen och är den största enskilda orsaken till förlust av biologisk mångfald. Allt fler kommuner sätter mål för att minska matens miljöpåverkan, främst kring matsvinn, andel ekologiskt och klimatpåverkan.  

Däremot kan det vara en utmaning för kommunerna att arbeta med flera miljöaspekter kring maten samtidigt. 

– Det är lätt att man hamnar i att arbeta för antingen minskad klimatpåverkan, eller ökad biologisk mångfald eller minskat matsvinn. Flera kommuner har hört av sig till oss för att få hjälp med hur de kan ta bättre hänsyn till helheten, säger Ulrika Backlund.  

Därför har WWF tagit fram en vägledning med förslag på tidsatta mål för matens påverkan på både klimat och biologisk mångfald, samt för att mindre mat ska hamna i soptunnan.  

Målen kan användas inom kommunernas egna verksamheter såsom skolor, förskolor och äldreboenden. Men vägledningen innehåller även specifika mål för kommunens representation såsom möten och konferenser, liksom också krav att ställa på aktörer som har arrangemang eller säljer livsmedel på mark eller i fastigheter som kommunen äger, till exempel idrottshallar eller kulturarenor. 

Vägledningen innehåller även en mängd tips om hur kommunerna kan arbeta inom varje område, liksom goda exempel att inspireras av. 

Därtill lyfts hur kommunen kan påverka invånarna indirekt, genom till exempel kommunikation och synliggörande av hållbar mat i skola och förskola. 

–  Vi tror att kommunerna kan axla ett stort ansvar för att visa vägen mot mer hållbar mat – dels genom de offentliga måltiderna, dels genom att påverka andra delar av samhället. Det är en utmaning men vi ser flera inspirerande exempel på kommuner som gått före, säger Ulrika Backlund.  

FAKTA Den nya vägledningen innehåller mål på sex områden:  

  • Biologisk mångfald: Mål för andel ekologiskt, samt mål för kött och ost baserat på WWFs Köttguiden, samt för fisk och skaldjur baserat på WWFs Fiskguiden

  • Klimat: Mål för klimatutsläpp per kg livsmedel eller per måltid. Målen baseras på måltidsverktyget One Planet Plates klimatbudget som är beräknad utifrån Parisavtalets 1,5-gradersmål.  

  • Matsvinn: Mål för svinn på tallrik, vid servering och i kök - med olika mål för förskola, grundskola, gymnasium och äldreboenden.  

  • Egen representation, till exempel möten, och andra arrangemang i staden: Mål om andel livsmedel som uppfyller krav kring biologisk mångfald och klimat.  

  • Försäljning av mat i fastigheter eller på mark som kommunen äger: Mål om andel avtal som innehåller krav kring klimat och biologisk mångfald.  

  • Integrera maten i hela skolan: Mål för andel skolor som har handlingsplan för att arbeta pedagogiskt och systematiskt med maten. 

Här finns hela den nya vägledningen med målen. 

null
WWF

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 21/11/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se