Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|14 nov, 2019|Pressmaterial

Elfenbenshandeln har minskat i Kina – men ökar från grannländerna

Antalet personer i Kina som köpt elfenben har minskat med hälften jämfört med för två år sedan, innan förbudet trädde i kraft. Den inhemska handeln i Kina har också minskat under 2019, däremot har köp av elfenben utanför landet ökat sedan 2018. De länder som kineserna allt oftare köper elfenben ifrån är Thailand, Hong Kong och Kambodja. Det visar en ny rapport från Världsnaturfonden WWF.

Beslag vid Bangkoks flygplats, där mycket elfenbenssmuggling upptäcks i tullen. Foto: Ola Jennersten/WWF

Det var i slutet av 2017 som Kina införde ett förbud mot handel med elfenben. För tredje året i rad har WWF nu utfört den största konsumentundersökningen någonsin kring elfenbenshandel i Kina. Undersökningen omfattar 2000 personer i 15 olika städer, vilket gör den till den största utvärderingen av förändring av attityder och medvetenhet kring köp och förbud under en längre tid.

Det framkommer att över 50 procent av de som svarade delvis köpte elfenben utanför Kinas fastland på grund av att det är förbjudet inom landet. Det handlar oftast om oplanerade inköp snarare än planerade och ofta har det skett på uppmaning av en reseguide.

Målet med undersökningen är att skapa förståelse för hur förbudet har påverkat handeln med elfenben och även att kartlägga människors medvetenhet kring förbudet och hur det påverkar köparnas eller potentiella köpares beslut.

– När man inför ett sådant här förbud och riktad insats så ska man vara medveten om att handeln flyttar. Efterfrågan på elfenben har funnits så länge och den upphör inte utan finns kvar. Man söker nya vägar att ta in det och då blir det från grannländerna först, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare, WWF.

WWF menar att man nu måste arbeta på tre sätt. För det första måste man försöka stoppa tjuvjakten. För det andra måste man försöka stoppa transportvägarna. För det tredje måste man försöka minska marknaden. För att göra det är det också viktigt med informationsspridning och förståelse för marknaden och hur man ska nå ut med ett budskap.

De som köpt elfenben i undersökningen uppger att att de gjort det för att elfenben har ett konstnärligt värde och är unikt. De främsta anledningarna de uppger för att inte köpa elfenben är att de oroar sig för utrotning av elefanter och det djurplågeri som förknippas med elfenbenshandel. Men en stark anledning är också det faktum att förbudet finns och de potentiella juridiska konsekvenserna. Det framgår också att om förbudet inte fanns skulle fler överväga att köpa, men de som är tydligt emot skulle fortsätta vara det även utan ett förbud.

När det kommer till framtida köp av elfenben svarar 27 procent av deltagarna i undersökningen att de tänker köpa det, men siffran sjunker till 14 procent när de blir upplysta om det rådande förbudet. Detta visar att medvetenheten kring förbudet verkar som starkt avskräckande medel från att köpa elfenben.

–En sådan här förändring sker inte över natt. I fallet med Kina kan vi se att saker faktiskt har skett i hög takt, men det tar ändå ta tid att nå fram. Nu i fas två införs förbud och hårdare regler. Vi vet att det kommer ta tid, vi kan jämföra med Afrika. Handel med elfenben förbjöds där redan 1990. Tjuvjakten blev ett större problem först på 2000-talet och har varit svår att få stopp på. Det var först i år som tjuvjakten på elefanter minskade i Tanzania exempelvis, säger Mats Forslund, WWFs expert på handel med hotade arter.

Trots förbudet så kommer tjuvjakten att fortsätta så länge det finns en efterfrågan. Eftersom välståndet ökar i importländerna så kommer de som absolut vill köpa att betala det som det kostar. Arbetet som WWF och TRAFFIC gör måste fortsätta, det vill säga att påverka såväl länder som deras lagstiftning. Att fortsätta informera och skapa ett publikt tryck är också viktigt.

– Nu är uppgiften för omvärlden att se till att Kinas grannländer skärper sina regler och kontroller men också att Kina fortsätter att informera om det förbud som gäller. Det är också viktigt att kinesiska tullen fortsätter att kontrollera personer som besökt såväl grannländer samt andra länder där det kan finnas elfenben till salu, avslutar Mats Forslund.

Fakta:
WWFs årliga konsumtionsundersökning 2019, Demand under the Ban – China Ivory:

•  Procentantalet människor som berättar att de köpt elfenben under de senaste 12 månaderna är signifikant lägre jämfört med åren innan förbudet trädde i kraft.

• Nästan 80 procent av de som svarar säger att förbudet kommer stoppa dem från att köpa elfenben i framtiden.

• Antalet som säger att de vill köpa elfenben i framtiden har, efter att ha blivit upplysta om förbudet, varit fortsatt stabilt på 14 procent sedan 2018. Den fortsatta efterfrågan kommer från konsumenter som regelbundet reser utanför Kinas fastland, så kallade ”diehard buyers”. Det är denna grupp som är minst trolig att sluta köpa elfenben - trots lagar eller andra avskräckande medel.

• Antalet personer som köpt elefenben direkt från försäljare på Kinas fastland har minskat, medan köp under resor har ökat från 18 procent 2018 till 27 procent 2019. Thailand, Hong Kong och Kambodja är de mest vanliga destinationerna för köp av elfenbensprodukter utanför Kinas fastland.

Har ni frågor, ring:
Mats Forslund expert handel med hotade arter, tel 070-399 81 63, mats.forslund@wwf.se
Nina Schmieder, pressekreterare, tel 0735862622,  nina.schmieder@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se