Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|14 apr, 2021|Pressmaterial

Ny WWF-rapport: EUs konsumtion bidrar till avskogning i tropikerna

EU är genom sin import och konsumtion världens näst största importör av produkter kopplade till avskogning i tropikerna. Det visar en ny WWF-rapport. WWF menar att det krävs en kraftfull lagstiftning för att få stopp på detta.

Avskogning Colombia
Sverige har ett stort ansvar att driva på för en stark EU-lag mot den globala avskogningen, menar WWF. Foto: Luis Barreto, WWF UK. 

– Avskogning och omvandling av ekosystem bidrar kraftigt till förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringar. Det hotar på sikt vår försörjning och hälsa. Just nu är faktiskt EUs agerande en del av problemet, men med rätt lagstiftning kan vi vara en del av lösningen, säger Peter Westman, t f generalsekreterare på WWF Sverige.

WWFs nya rapport Stepping up: The continuing impact of EU consumption on nature visar att jordbrukets expansion i tropiska regioner är det största hotet mot skogar och andra naturliga ekosystem. Bara mellan år 2005 och 2017 omvandlades cirka fem miljoner hektar skog till jordbruksmark per år, det vill säga en yta större än Danmark höggs ner varje år under den perioden. Anledningen är främst produktionen av soja, nötkött och palmolja.

– Det är inte bara producentländernas ansvar att ta itu med problemet. Importörer måste också agera för att allmänheten ska kunna lita på att det vi konsumerar inte bidrar till avskogning, naturförstörelse eller kränkningar av mänskliga rättigheter. Här har Sverige ett stort ansvar och kan spela en nyckelroll genom att driva på för en stark EU-lag, säger Per Larsson, expert på internationella skogsfrågor på WWF Sverige.

Rapporten är baserad på data sammanställda av Stockholm Environment Institute (SEI) och initiativet Trase. Den har tagits fram inför att EU-kommissionen under våren ska presentera ett lagförslag för att förhindra att importen leder till global avskogning och skogsförstörelse.

– Det är bråttom att få en lagstiftning som tar itu med EUs konsumtion och effekterna på vår planets skogar och andra ekosystem, som savanner och våtmarker. EU-kommissionen och Sverige måste använda rapportens resultat som en väckarklocka, avslutar Per Larsson.

FAKTA: Viktiga resultat från rapporten

  • EU är den näst största importören av produkter kopplade till avskogning efter Kina. År 2017 stod EU för 16 procent av avskogningen kopplat med internationell handel, motsvarande totalt 203 000 hektar vilket motsvarar utsläpp av 116 miljoner ton koldioxid. EU överträffades av Kina (24 procent), men överträffade Indien (9 procent), USA (7 procent) och Japan (5 procent).
  • Mellan 2005 och 2017 var soja, palmolja och nötkött de största handelsvarorna kopplade till tropisk avskogning, följt av träprodukter, kakao och kaffe.
  • Under denna period var de största EU-ekonomierna (Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien, Nederländerna, Frankrike, Belgien och Polen) ansvariga för 80 procent av EUs bidrag till tropisk avskogning genom användning och konsumtion av riskgrödor för avskogning.
  • EUs efterfrågan på dessa råvaror driver också förstörelse av andra ekosystem som savanner eller våtmarker. Rapporten visar tydliga kopplingar mellan EUs konsumtion, särskilt av soja och nötkött, och omvandlingen av savannlandskap, i Cerrado i Brasilien och Chaco i Argentina och Paraguay.

FAKTA: Statistiken
Statistiken har tagits fram med hjälp av forskare på Stockholm Environment Institute (SEI) och Trase; Transparency for Sustainable Economies. Det är en online-plattform som kombinerar olika typer av data kring flödet av hur viktiga jordbruksvaror importeras och exporteras: https://trase.earth/

Sammanfattningen av rapporten “Stepping up: The continuing impact of EU consumption on nature worldwide” kan laddas ner från denna sida.

Vid frågor, kontakta:
Per Larsson, expert på internationella skogsfrågor WWF, per.larsson@wwf.se, tel 0709-61 17 52
Michael Lathuillière, forskare SEI/Trase, michael.lathuilliere@sei.org, tel 073-707 85 83
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, nina.schmieder@wwf.se, tel 0735-86 26 22

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se