Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|30 maj, 2017|Pressmaterial

Massiv tjuvjakt på elefanter – ändå köper svenskar elfenben

En ökad efterfrågan på elfenben har skapat en katastrofal situation för världens elefanter. Många stora nationalparker och naturreservat i Afrika har blivit slagfält med tungt beväpnade tjuvjägare som ostört kan härja i industriell skala. Enligt en färsk Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av WWF uppger 4 procent av svenska resenärer att de köpt elfenben. 

– Vi vill uppmana alla att inte köpa souvenirer av elfenben från elefanter eller produkter från andra hotade vilda djur, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Tjuvjakten på elefanter har nått nya rekordnivåer. 20 000 elefanter dödades under 2016 i Afrika för sina betars skull. Inte ens skyddade områden går fria från tjuvjakt. I Afrikas största viltreservat Selous i Tanzania, har antalet elefanter sjunkit från 130 000 på 1970-talet till cirka 15 000 idag.

Enligt Sifo-undersökningen uppger 2 procent av dem som under de senaste fem åren rest till Thailand, Afrika, Kina, Malaysia eller Vietnam att de har köpt elfenben, som smycken, prydnadssaker, detaljer på antik möbel eller liknande de senaste fem åren. Ytterligare 2 procent säger att de har köpt elfenben längre tid tillbaka än 5 år.

– Om den illegala tjuvjakten fortsätter riskerar elefanterna att helt försvinna från stora områden. Efterfrågan på marknaden måste minska. WWF jobbar bland annat med att påverka regeringar och stötta parkvakter med bättre utrustning. Vi hoppas att Kinas förbud mot elfenbenshandel under 2017 ger effekt, säger Allan Carlson, Afrikaexpert på WWF.

70 procent av de intervjuade säger att de helt vill förbjuda elfenbenshandeln i Sverige, oavsett hur gammalt elfenbenet är.

1 procent av resenärerna uppger att de har köpt smycken eller prydnadssaker av elfenben på en turistresa. För dem som under de senaste fem åren rest till Afrika är motsvarande siffra 2 procent.

Att importera elfenben till Sverige och resten av EU utan speciellt tillstånd är straffbart.

– Den som köper med sig elfenbenssouvenirer hem från semestern bidrar till att stödja kriminell verksamhet. En upptäckt leder till brottsutredning och straffet är minst böter. Vi uppmanar turister att aldrig köpa elfenben eller souvenirer från vilda djur, för att vara på den säkra sidan, säger Mats Forslund, artskyddsexpert på WWF.

Fakta: WWF arbetar med att stoppa elfenbenshandeln och driver en kampanj till stöd för Afrikas största viltreservat Selous i Tanzania. Målet är att få ner tjuvjakten på noll och stoppa ohållbar industriell exploatering.

För mer info, se: wwf.se/selous

Sifo-undersökningen i sin helhet kan laddas ner här: http://www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1703837-massiv-tjuvjakt-pa-elefanter-anda-koper-svenskar-elfenben 

Mer fakta från undersökningen:

  • Knappt en tredjedel av de yngre –28 procent – säger att de kan tänka sig att äta exotiska djur på en bushmeat-restaurang som serverar kött från till exempel elefant, antilop schimpans eller krokodil.
  • Över en fjärdedel uppger att det är ganska eller mycket troligt att de kommer att resa på safari till Afrika inom de närmaste fem åren. Hälften uppger också att det är viktigt att safariresan tar hänsyn till miljö, naturen och sociala förhållanden på plats.
  • Viktigast för safariresenären är: 1. Se vackra och spännande miljöer. 2. Att själva safariparken har ett hållbart fokus när gäller miljö- och sociala aspekter. 3. Se många exotiska djur.
  • De vanligaste produkterna av vilda djur som resenärerna uppger att de har köpt på en resa är ”snäckskal eller smycken eller prydnadssaker av snäckskal” (17%) ”en hajtand” (7%).

För frågor, kontakta:

Allan Carlson, Afrikaexpert WWF, 070-220 38 11

Mats Forslund, expert handel med hotade arter WWF, 0226-700 50 eller 070-399 81 63

Anna Almberg, presskontakt WWF, 0709-816782

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77 (tjänsteresa till 15 juni)

Mer fakta om Sifo-undersökningen:

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Världsnaturfonden WWF under perioden 28 april – 8 maj 2017. Totalt intervjuades 3940 svenskar mellan 18 - 79 år. Svaren baseras på svaren från dem som uppger att de har rest under de senaste fem åren till Thailand, Afrika, Kina, Vietnam, eller Malaysia, totalt motsvarande 1000 respondenter. Undersökningen gjordes på webben och resultatet baseras på ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval.

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se