Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|18 mar, 2014|Pressmaterial

Många skolor engagerar sig för Earth Hour

Klimatmanifestationen Earth Hour äger rum lördagen den 29 mars kl 20:30. Då släcker Sverige och världen ljuset under en timme för att uppmärksamma klimathotet. Varje år engagerar sig närmare tusen svenska skolor  – från förskola till gymnasium –  i Earth Hour. 

– Skolorna gör ett fantastiskt jobb på Earth Hour. De är verkligen engagerade i frågan och det är roligt att vi kan inspirera skolorna att föra in klimatet i undervisningen. Unga oroar sig mycket över  klimatet och skolan är en viktig mötesplats, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.  

Inför Earth Hour jobbar runt 50 000 elever med omfattande, ämnesövergripande projekt om klimat och  hållbarhet, enligt ett specialframtaget utbildningsmaterial. 

Förra årets utvärdering visade att i 78 procent av skolorna som deltog i Earth Hour 2013 blev elever och lärare uppmuntrade till att bli klimatsmartare, 40 procent diskuterade hur skolan kan göras klimatsmartare, 22 procent källsorterade mer, 20 procent energieffektiviserade i skolan och 18 procent serverade mer vegetariskt.

– Det är roligt att Earth Hour kan vara med och skapa positiv förändring, säger Gitte Jutvik, handläggare utbildningsfrågor på WWF som tagit fram skolmaterialet inför Earth Hour.

Här är några exempel på vad några skolor ska göra under årets Earth Hour.

-       Införa 3 köttfria dagar i veckan under hela mars månad på prov.

-       Göra enkäter om elevernas olika färdsätt till skolan för att se om man kan göra dem klimatsmartare och undersöka hur man kan spara energi samt lära sig var energi kommer ifrån.

-       Klara sig utan apparater som behöver ström, som datorer, mobiler och TV under Earth Hour den 29 mars, för att sedan i skolan diskutera hur det gick för var och en.

-       Delta i mejlkampanjen Kom igen Riksdagen, för att påverka politiker att agera i klimatfrågan.

-       Dela ut information om klimatvärstingarna bilen, biffen, bostaden och börsen.

-       Delta i en tävling med solcellsdrivna bilar.

För mer exempel och kontaktuppgifter till era lokala skolor, se bifogad kontaktlista. Kontakta dem gärna för ett reportage om deras arbete med klimatfrågan i skolan i samband med Earth Hour.

Utbildningsmaterialet finns att se här:

Yngre elever/förskola: http://www.wwf.se/source.php/1563622/WWF%20Earth%20Hour%202014%20skolmaterial%20yngre%20elever.pdf.

Äldre elever: http://www.wwf.se/source.php/1550741/WWF%20Earth%20Hour%202014%20skolmaterial%20aldre%20elever.pdf

För mer information, kontakta:

Mariann Eriksson, marknadschef WWF, mariann.eriksson@wwf.se; 0706-87 33 31

Gitte Jutvik, handläggare utbildningsfrågor WWF, 070- 521 73 19 gitte.jutvik-guterstam@wwf.se

Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, mobil: 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se

För kontaktlista till skolor i alla Sveriges län, se bifogad fil ”Kontaktlista skolor”. Kontakta dem gärna för ett reportage.

Exempelvis:

Stockholms län

Namn: Haninges Eko Barn. Antal elever: 31. Kommun: Haninge

Kontaktperson: Suzana Marsic. Telefonnr: 073-9947835. E-post: zayna_marsic@yahoo.com

Beskrivning: Arbeta med Earth Hour som tema och prata om vad vi alla stora som små kan göra för att bidra till en bättre värld. Tema de 4 B:n och införa 3 köttfria dagar i veckan under hela mars månad på prov.

Västra Götalands län:

Skola: Vindängens skola. Skolklass: 4a. Antal elever: 21

Kommun: Falköping

Kontaktperson: Petra Ahlström. Telefonnr: 0515-885000. E-post: petra.ahlstrom@edu.falkoping.se

Beskrivning: Ha ett tema om hållbar utveckling, med tävling om miljön. Och teckningar som vi ska sätta upp på skolan för att sprida vårt budskap. Earth Hour är ett bra sätt att få med även föräldrar och syskon i tänket och få dem att släcka.

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se