En färsk rapport som släppts av Kambodjas fiskemyndighet och WWF visar att läget stabiliserats för den lilla populationen av Irrawaddydelfiner i Mekongfloden de senaste tre åren. Antalet individer uppskattas nu till 89 och andelen kalvar som når vuxen ålder är den högsta på 1o år. Flodvakter, krafttag mot tjuvfiske och insamling av illegala fiskenät har gett resultat.
En liten ljusning är att populationen av Irrawaddydelfiner i Kambodja stabiliserats. Foto: WWF Kambodja
– Efter många år av naturvårdsinsatser finns det hopp om att kunna rädda de ikoniska floddelfinerna. Ett framgångsrikt samarbete mellan myndigheter, WWF, turistnäringen och lokalsamhällen vid Mekongfloden har bidragit till ett lite mer stabilt läge, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
1997 uppskattades antalet delfiner i floden till 200, men populationen rasade till ett 80-tal år 2015. De senaste åren har en liten ökning skett och populationen tycks ha stabiliserat sig kring cirka 90 individer. Dödligheten bland kalvarna har också minskat och andelen som når vuxen ålder är den högsta på tio.
Irrawaddydelfinen Orcaella brevirostris är klassad som akut hotad på den internationella rödlistan. Populationen i Mekongfloden lever isolerad på en 180 kilometer lång flodsträcka i norra Kambodja på gränsen till Laos. Hoten är bland annat illegalt fiske – delfinerna riskerar att fastna som bifångst i näten och drunkna – liksom överfiske, miljögifter, vattenkraftsdammar och förstörda livsmiljöer.
– Även om de senaste siffrorna bekräftar att antalet floddelfiner i Kambodja stabiliserats är populationen fortfarande liten och sårbar. Mer kraftfulla bevarandeåtgärder är helt nödvändiga, säger Teak Seng, generalsekreterare på WWF i Kambodja.
WWF, myndigheter och lokalsamhällen samarbetar med flodvakter som patrullerar där delfinerna rör sig. Under 2019 arbetade 72 flodvakter cirka 20 dagar varje månad och över 1000 illegala fiskenät samlades in.
Fakta: Irrawaddydelfinerna lever i kustnära, grunda vatten och tre floder i Sydostasien, (Mahakamfloden i Indonesien, Irrawaddyfloden i Myanmar och Mekongfloden i Kambodja). Trenden är generellt nedåtgående och de små, isolerade populationer som lever i floderna klassas som akut hotade på IUCNs rödlista. Livsmiljöerna överlappar ofta med områden där exploatering sker.
För mer information, kontakta:
Inger Näslund, senior havsexpert WWF, 070-105 30 57
Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77