Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|14 mar, 2013|Pressmaterial

Historiskt beslut om skydd för hajar

Under den näst sista dagen på CITES-mötet i Bangkok togs ett historiskt beslut som innebär att fem hajarter som fiskas kommersiellt får en striktare handelskontroll – och ett erkännande om behovet av skydd. Ett viktigt beslut och inte minst är en viktig markering för att stävja en del av det oetiska hajfensfisket. Idag dödas miljontals hajar, fler än vad som föds – en rovdrift vars främsta orsak är efterfrågan på hajfenor i Asien.

Regeringarna vid CITES-mötet (Konventionen om internationell handel med vilda djur och växter) i Bangkok har bekräftat att de står bakom ett starkare skydd för tre hajarter – hammarhajar, sillhaj (håbrand), oceanlevande vithaj – och två arter av mantor (planktonätande rockor). Hajarna och rockorna listades på CITES Appendix II i syfte att reglera den internationella handeln mot en mer hållbar nivå.

– Vetenskapliga fakta har segrat över politiska beslut där fiske på både hajar och rockor trots långsam förökningstakt och risk för utrotning har tillåtis utan närmare reglering. Beslutet är även ett erkännande av att även fiskar är en grupp arter som behöver skydd, säger Inger Näslund, expert fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF.

Det här efterlängtade beslutet om en reglering av handeln med hajar och rockor genom CITES visar att världens regeringar kan ta viktiga beslut för att behålla en hälsosam havsmiljö med biologisk mångfald – och därmed säkra fiskresurser som föda även för framtida generationer.

– För att skydda andra kommersiellt fiskade men hotade marina arter på både nationell och internationell nivå hoppas vi att även få se liknade beslut i större omfattning framöver, säger Mats Forslund,

Att hajarterna upptas på Appendix II innebär att handeln kontrolleras och att det krävs olika typer av CITES-tillstånd för att handla med dem. Handeln är bara tillåten om den sker på ett uthålligt sätt.

Fakta:
I Sverige är fiske av sillhaj förbjudet – både kommersiellt fiske och fritidsfiske. Sillhaj (håbranden) är en pelagisk haj (lever i öppen vattenmassa som sill) som föredrar kalla, tempererade hav. Hanarna blir könsmogna vid 8 års ålder, då de är cirka 170 cm långa. Hanarna blir könsmogna vid 8 års ålder, då de är cirka 170 cm långa. Honorna blir könsmogna först vid 13 år ålder, och har då en storlek runt 200-250 cm. Det är förbjudet att fiska haj – gäller alla hajarter – i svenska vatten.

För frågor:
Inger Näslund, expert fiskefrågor på WWF, 070-105 30 57
Mats Forslund, expert handel med hota arter på WWF, 070-399 81 63
Katarina Herou, projektledare press WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se