Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|24 okt, 2023|Pressmaterial

Historisk överenskommelse ger hopp för världens floddelfiner

Colombia: Idag har elva sydamerikanska och asiatiska länder skrivit på en global överenskommelse (Global Declaration for River Dolphins) för att rädda världens sex arter av floddelfiner från utrotning. Efter många decennier av nedgång finns nu hopp om att gynna både floddelfinerna och de miljontals människor som är beroende av samma floder för sin överlevnad.

Irrawaddydelfiner
Historisk räddningsplan för floddelfinerna. Foto: Roland Seitre WWF

 Tack vare hårt arbete från bland annat WWF har länderna har enats om en historisk räddningsplan. Nationella och globala insatser kommer skalas upp för att eliminera skadliga fiskemetoder, minska föroreningar, utveckla forskning  och skydda fler områden. Sedan 1980-talet har floddelfinpopulationerna minskat med 73 procent.

 – Att länderna idag gemensamt enats om en väg framåt för att rädda floddelfinerna är historiskt. Det är otroligt glädjande och viktigt att vi agerar kraftfullt och minskar hoten från oss människor. Nu finns hopp om överlevnad för dessa ikoniska arter,  säger Stina Nyström, biolog och expert på valar, delfiner och tumlare på Världsnaturfonden.

Orsakerna till nedgången av floddelfiner är ohållbara fiskemetoder, dammar, utsläpp från industrier och gruvdrift, samt förlust av livsmiljöer. Att över 150 floddelfiner i Amazonas nyligen dött i sjön Tefé, som drabbats av torka och extremt höga vattentemperaturer, är ett tecken på att klimatförändringarna också hotar deras överlevnad.

Floddelfinerna är viktiga indikatorer för till exempel Amazonfloden och Orinoco i Sydamerika samt Ganges, Indus, Irrawaddy, Mekong och Yangtze i Asien. Det är floder som otaliga arter och hundratals miljoner människor är beroende av för sin överlevnad.

– Floddelfiner är extraordinära djur och WWF arbetar hårt för att säkra deras framtid. Breda partnerskap, där allt från lokalsamhällen till företag och regeringar samarbetar kring naturvårdsinsatser, är en nyckel till framgång.  I några av de mest tätbefolkade områden kring Indus och Yangtze har man till och med lyckats  stoppa nedgången av floddelfiner , säger Stina Nyström.

I Kina har den akut hotade Yangtzetumlaren – den enda sötvattenstumlaren i världen – ökat med 23 procent under de senaste fem åren (till ca 1250 indivier) och antalet Indusdelfinera i Pakistan har nästan fördubblats (till ca 2000) under de senaste 20 åren.

Trots detta är de alldeles för få. Alla sex arter av floddelfiner är hotade eller akut hotade.

–Vi behöver en storskalig kraftsamling, och den globala deklarationen, som stöds av bland annat Världsbanken, WWF, IUCN, Ramsarkonventionen och naturvårdsorganisationer, visar att engagemanget finns. Det ger hopp om en ljusare framtid för floddelfiner, deras floder och de hundratals miljoner människor som är beroende av dem, säger Daphne Willems som leder WWFs globala arbete med floddelfiner, på plats i Bogotá, Colombia.

Fakta: Idag finns sex arter av delfiner och tumlare som lever helt eller delvis i sötvatten.

Samtliga är anpassade till ett liv i grumligt flodvatten med väl utvecklad förmåga att kommunicera med ljud, så kallad ekolokalisering.  Två arter, Ganges- respektive Indusdelfinen är i princip helt blinda. Hot i form av föroreningar, dammbyggen, sjöfart och bifångst i fiskenät har lett till att samtliga  sex arter är starkt eller akut hotade. Yangtzedelfinen, även känd som Baijin, betraktas sedan 2007 som utdöd.

WWF arbetar hårt för att säkra floddelfinernas framtid genom det globala programmet River Dolphin Rivers Initiative. Målet är att till 2030 ha stoppat nedgången och fördubblat storleken på de mest hotade populationerna. WWF samarbetar med lokalbefolkning, forskare, företag, myndigheter och regeringar för att minska minska hoten, skapa effektiva, skyddade områden samt utveckla innovativa naturvårdsåtgärde.  WWF Sverige arbetar särskilt med bevarande av den akut hotade Irrawaddydelfinen i Sydostasien.

Du kan läsa mer om världens floddelfiner här: https://www.riverdolphins.org/

För frågor, kontakta:

Stina Nyström, biolog och expert på valar, delfiner och tumlare på WWF, mobil 070-768 21 55

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Kontaktpersoner

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 26/10/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se