– Jag kännerstolthet och glädje. Det är en utmärkelse som vi värderar väldigt högt, säger Åsa Ottosson, en av författarna, då hon beskriver vad priset betyder för henne. Medförfattaren Mats Ottosson fyller i:
– Och så gillar vi förstås att det vi vill berätta om når en ännu större läsekrets.
Utmärkelsen Årets pandabok har delats ut sedan 1972 av WWF och belönar årets bästa naturskildring i ord och bild. Årets pristagare har skrivit en tipsbok om att vistas i naturen och att leva nära den.
Med ”Hemma därute – handbok i naturnärhet” vill Åsa och Mats Ottosson både dela med sig av sitt intresse av att vara i naturen och samtidigt inspirera människor att ta steget och testa någonting nytt. I boken blandas personliga historier, fantastiska naturbilder med praktiska tips på saker att tänka på både innan man ger sig ut, och under tiden man är ute, i naturen.
– Vi hoppas nå fram med en oemotståndlig lust att gå ut, säger Mats.
– Och en känsla av att: det här verkar ju inte alls så svårt, fyller Åsa i.
”Inspiration”, ”instruktion” och ”de luxe” är författarnas egen beskrivning av boken.
I den inspirerande delen kan man bland annat läsa om hur Athena Johansson, nio år, berättar för sin mamma att hon ska bli fågelskådare. Två år senare, på hennes elfte födelsedag, önskade hon sig inga presenter, i stället ville hon att presentpengarna skulle skänkas till hennes hemmalokal: fågelsjön Tåkern fältstation. Kort därefter blev hon ringmärkningsassistent. Allt detta tillsammans med sin lite avvaktande och insektsrädda mamma.
Man kan också läsa om vad fördelarna och nackdelarna är med vindskydd, tält eller tarp när man ska sova ute. Eller när man kanske ska testa att sova under bar himmel.
Allt detta ackompanjeras med naturbilder från fotograferna Anna Ulmestrand, Ida Olsson, Fredrik Schlyter, Simon Carrington, Mikael Svensson, Roine Magnusson samt illustrationer från konstnären Mattias Käll.
Naturen betyder mycket för författarna som tidigare skrivit flera böcker där naturen står i centrum.
–Ett inre lugn och en känsla av sammanhang – och härliga utsikter och upplevelser. Sällskap också! I naturen är man ju aldrig ensam, säger Åsa när hon beskriver vad naturen betyder för henne. Det är även en känsla som slår igenom när man läser handboken i naturnärhet.
Naturnärhet är det ord som Mats och Åsa använder för att beskriva just känslan att vara nära, och kanske ett med, naturen.
Juryns motivering:
Redan en bläddring bland de vackra bilderna hänför. Den stilistiskt utsökta läsningen väcker en lycklig lust att omedelbart snöra på sig vandringsskorna. De instruktiva manualerna är vännen som visar hur vi alla kan få rikare liv med matsäck, kikare och sovsäck - eller genom att bara vara i det vilda.
”Hemma därute” kommer att hjälpa många att upptäcka, och därmed också i förlängningen värna om naturen. Det gör Årets Pandabok till ett inte bara njutbart, utan också verkligt viktigt verk.
Fakta: Författarna
Åsa Ottosson är författare, journalist och naturhälsoinspiratör. Föreläser om naturens hälsoeffekter. Mats Ottosson är författare, journalist och programledare på Naturmorgon i P1. Artnörd som gillar att vandra.
Tillsammans har de skrivit en rad böcker om naturen. Nära fåglar, med bilder av Roine Magnusson, nominerades till Augustpriset 2017. Kor – en kärlekshistoria utsågs till Årets Pandabok 2012.
Fakta: WWF och Årets pandabok
Utmärkelsen Årets Pandabok instiftades 1972 och delas ut varje år under WWFs höstmöte.
Med fler än sex miljoner supportrar är WWF en av världens ledande ideella naturvårdsorganisationer med projekt i mer än 100 länder. Verksamheten finansieras till största delen med gåvor från allmänheten.
Kontakt till årets pandapristagare:
Åsa Ottosson, asa@ottossonochottosson.se, 070 61 03 331
Mats Ottosson, mats@ottossonochottosson.se, 070 34 55 031