Havets Hus och Världsnaturfonden WWF fortsätter sitt samarbete och släpper i sommar ut 12 småfläckiga rödhajar som utrustas med sändare. Det är en del av en gemensam satsning på att bevara ekosystemet och värna haven som står inför stora utmaningar som nedskräpning, uppvärmning och överfiske.
De utsläppta småfläckiga rödhajarna ska utrustas med sändare. Foto: Elias Neuman
En nyhet i år att är att de utsläppta hajarna utrustas med akustiska sändare (telemetri) för att lättare kunna spåras. Ljudsignalerna fångas upp av ett 20-tal mottagande hydrofoner som Havets hus placerat ut i Gullmarsfjorden. Sändarna berättar om vilken haj som passerar så att det går att följa hur den rör sig. Några av hajarnas sändare ger information om acceleration, djup och temperatur. Hajarna har också ett yttre plastmärke som gör att de kan identifieras vid återfynd.
Broskfiskar som hajar och rockor är extra känsliga. De förökar sig långsamt och i svenska vatten hotas de av bifångst, vilket vi sett tydliga exempel på i Lysekil under våren. Sverige behöver öka och stärka skyddet av viktiga havsområden.
Arbetet med de nya sändarna och mottagarna sker i samarbete med forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet SLU i Umeå. De har i flera år använt metoden för att studera lax och blåfenad tonfisk som utrustats med sändare.
Havets hus och WWF har samarbetat sedan 2015 med att bevara fredade och hotade arter som småfläckig rödhaj och knaggrocka. Andra arter som Havets hus arbetar med är till exempel torsk. De får växa till inne på akvariet och släpps sedan ut i havet när de har bättre förutsättningar att klara sig.
Sedan 2003 har Havets hus släppt ut ca 140 småfläckiga rödhajar. Årets släpp av hajar och rockor sker inför publik men kan också följas i direktsändning från Havets Hus via youtube.
För frågor och anmälan, kontakta:
Havets Hus: VD Maria Jämting, maria.jamting@havetshus.se , mobil 0705-216530.
WWF: Marie von Zeipel, senior pressekreterare, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se, eller pressjouren: press@wwf.se, tel. 08-546 57 500
PROGRAM tisdag 28 juni:
12:30 Gemensam pressträff inklusive lunchmacka med Havets Hus och WWF
Plats: Havets Hus, Havets verkstad, plan 1. Ingång från turistgatan.
Helen Sköld, akvariechef på Havets Hus, berättar mer om småfläckig rödhaj och märkning med sändare.
Inger Näslund, senior havsexpert på WWF, berättar om situationen i haven, varför hajar och rockor är särskilt utsatta och vad som behöver göras för att skydda dem.
Forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet SLU berättar om tekniken som används.
Ca: 14.00 Hajsläpp
Plats: Bryggan utanför Havets Hus
Hajarna transporteras ut till bryggan vid Havets Hus och släpps ut i havet. Media har möjlighet att fota hajungar inne i akvariet.
Om Havets Hus och projektet
Havets Hus arbetar aktivt för att öka kunskapen om haven, havens arter och hur vi människor kan agera mer hållbart i vår vardag för att stötta miljön och haven. Sedan 2003 föder Havets Hus upp och släpper ut märkta småfläckiga rödhajar. I år blir första gången som sändare används. Bevarandeprojektet ska stärka det lokala beståndet, öka kunskapen om hajen och informera om hajars utsatta situation i världen. Arbetet sker sedan några år i samarbete med Världsnaturfonden WWF.
Läs mer på: http://www.havetshus.se/akvariet/bevarande/
Följ hajsläppet här: https://www.youtube.com/user/HavetsHusiLysekil
Karta över vart återfynden har gjorts finns här: https://www.havetshus.se/akvar...
Lista på arter med märkning från SLU: Information om fisk https://www.slu.se/institutioner/akvatiska-resurser/miljoanalys/fiskmarkning1/information-om-markningar/märkningarna | Externwebben (slu.se)
Om Världsnaturfonden WWF
Världsnaturfonden WWF arbetar för att skydda de mest hotade och unika arterna och livsmiljöerna på planeten. Vi arbetar också för att mänskligheten ska fördela jordens resurser rättvist och använda dem på ett hållbart sätt. WWF finns i över 100 länder, har fler än fem miljoner supportar och driver tusentals projekt inom allt från bekämpning av illegal jakt/fiske till klimatsmarta energilösningar.
Läs mer på www.wwf.se
Om Havets Hus
Havets Hus är ett havsvattenakvarium som visar och berättar om livet i Västerhavet. Det är ett av Bohusläns populäraste besöksmål med runt 80 000 besökare årligen.