Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|19 dec, 2016|Pressmaterial

Fascinerande upptäckter av 163 nya arter i Mekong

Idag släpps en ny WWF-rapport som visar att forskarna upptäckt 163 nya arter i Mekong i Sydostasien. Det handlar bland annat om en "psykedelisk" orm, en sällsynt bananart och en krokodilsalamander som påminner om en utomjording från filmen Star Trek. Otroligt glädjande i en tid då många djur och växter är starkt hotade, menar WWF.

Mekongfloden rinner genom länderna Kina, Laos, Burma, Thailand, Vietnam och Kambodja och området har ett rikt växt- och djurliv. Det senaste decenniet har många forskare gjort nya fynd och i snitt upptäcks två arter varje vecka.

– Artrapporten är en riktigt härlig och värmande julklapp. Vi lever i en tid då många djur och växter pressas till utrotningens gräns. De nya fynden är hoppingivande och det är inte försent än att vända trenden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Totalt upptäcktes 163 nya arter förra året. Vietnam ligger i topp med 87 nya arter, Kambodja och Laos med 22 vardera, Burma 11 och Thailand 32. Vissa finns i mer än ett land. Totalt har 2 409 arter - växter, fåglar, däggdjur, reptiler, fiskar och amfibier - kartlagts i WWFs årliga artrapport för Mekong som nu ges ut för nionde gången med namnet Species Oddity. Den första kom ut 1997.

– Det är otroligt häftigt att så mycket hittats på platser där trycket på resurserna är så högt. Mekongregionen är en magnet för allt fler naturforskare. Samtidigt för vi en kamp mot klockan för att rädda de nyupptäckta arterna mot exploatering, gruvdrift, vattenkraftsdammar och avskogning, säger Ola Jennersten, biolog och naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF.

Den vietnamesiske forskare, Dr. Truong Son Nguyen, som upptäckte den ”psykedeliska” ormen, krokodilsalamandern och den håriga fladdermusen har bidragit till att upptäcka 80 nya arter, vilket är imponerande, enligt Ola Jennersten.

Bland nyheterna märks en sällsynt bananart från Thailand, en liten groda från Kambodja och en gecko med ljusblå fläckig hud och genomträngande mörka ögon som hittades gömd uppe i bergen i Laos.

Men hoten är många. Skogsbruk, tjuvjakt på bushmeat och olaglig handel med vilda djur är dagliga hot. Många arter riskerar att förloras innan de ens hunnit upptäckas.

– Många samlare är villiga att betala tusentals dollar för de mest sällsynta arterna på illegala djurmarknader i gyllene triangeln mellan Kina, Laos, Thailand och Burma, säger Ola Jennersten.

Fakta: Rapporten (Species Oddity) visar nio groddjur, elva fiskar, 14 reptiler, 126 växter och tre däggdjur som hittats i Kambodja, Laos, Burma, Thailand och Vietnam. Bland dessa finns:

En psykedelisk orm (Parafimbrios lao) som liknats vid David Bowies Ziggy Stardust- karaktär. Den hittades bland branta klippor i norra Laos, men har också setts på andra platser. Det ökar dess chanser att överleva.

En drakliknande ödla (Phuket Horned Tree Agamid, Acanthosaura phuketensis) har en rejäl uppsättning taggiga fjäll på kroppen. Den finns i några skogsområden på den thailändska ön Phuket. Förlust av livsmiljöer och handel med sällskapsdjur är några hot.

En sällsynt bananart från norra Thailand (Musa nanensis). Den anses akut hotad på grund av ökad avskogning. Bara en handfull enskilda växter har setts. Däremot har den senaste upptäckten av en annan liten population gett forskarna nytt hopp för arten.

En kamouflerad grodart från Kambodja och Vietnam (Leptolalax isos). Den är 3 centimeter lång, hotas av skogsskövling, jordbruk och vattenkraftsdammar.

En krokodilvattensalamander (Tylototriton anguliceps) från Chiang Rai i Thailand har röda och svarta markeringar som gör att den liknar en Klingonfigur i filmen Star Trek. Dess porösa hud gör att den är känslig för bekämpningsmedel, ett av de största hoten vid sidan av förlust av livsmiljöer.

En gecko i Laos (Gekko bonkowski) upptäcktes bland vattendroppande stalaktiter i grottor

En fladdermus (Murina kontumensis) från centrala höglandet i Vietnam med tjock och ullig päls på huvudet och underarmar.

WWF lanserade nyligen ett ambitiöst projekt för att stänga ner de största marknaderna för arthandel i de fem länderna. Att samarbeta med partners över gränserna, stärka lagstiftningen, stödja ett effektivt gränsöverskridande samarbete och brottsbekämpande åtgärder vid viktiga gränsövergångar är av högsta prioritet.

Fakta: Förutom 2 409 nya arter finns 430 däggdjursarter, 800 reptiler och amfibier, 1200 fåglar, 1100 fiskar och 20 000 växtarter som redan är kända i regionen.

Läs mer och ladda ner bilder på:

mer på: http://www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1682038-fascinerande-upptackt-av-nya-arter-i-mekongregionen

http://wwf.panda.org/what_we_do/where_we_work/greatermekong/discovering_the_greater_mekong/species/new_species/species_oddity/

För frågor, kontakta:

Ola Jennersten, naturvårdsexpert, 070-555 14 02,

Louise Carlsson, biolog och Mekongexpert WWF, 070- 603 84 64 (ej måndag 19 dec)

Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se

Presstelefon 08 - 546 575 00, e-post: press@wwf.se 

Dela gärna:

Pressbilder

Draklikande ödla

Pressbild

acanthosaura-phukete.jpg

krokodilvattensalama.jpg

Pressbild

krokodilvattensalama.jpg

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se