Allt fler har slutat servera ål på julbordet. Men i landets södra delar säljs fortfarande den utrotningshotade och rödlistade fisken på flera håll – liksom i mer exklusiva saluhallar. Det visar Världsnaturfonden WWFs rundringning till restauranger, rederier och butiker som nu gjorts för fjärde gången.
Av det knappt 100-tal krogar, butiker och färjerederier WWF har kontaktat runt om i Sverige uppger en majoritet att de inte erbjuder eller säljer den rödlistade ålen. – En växande skara krögare och restauranger har till exempel börjat servera rökt sej som alternativ till ål, vilket är positivt, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF. En återhämtningsplan för ålen i EU togs 2007, men läget är fortfarande kritiskt. Bara några få procent ålyngel återvandrar från Sargassohavet. Ålfisket i Sverige är förbjudet med undantag för yrkesfiskare med licens. När EU-ländernas insatser utvärderades år 2012 kunde man konstatera att de inte når målen i lagen. Om ålen blivit mer ovanlig på julborden i mellersta Sverige behöver man inte leta länge för att hitta ål på menyn i Skåne, Öland och Blekinge. WWF har under många år arbetat för att minska konsumtionen av ål, öka skyddet och få till stånd bättre återhämtning. Fiskhandlare och krogar i Stockholmstrakten uppger att efterfrågan är en generationsfråga. Oftast är det konsumenter över 50 år som vill ha ål. Yngre generationer frågar inte heller efter lutfisk där efterfrågan minskat kraftigt. Dagligvaruhandeln och storköken har i princip tagit bort ålen. – När en art är så starkt hotad är varje individ som överlever viktig för att beståndet ska återväxa. Trenden går mot en ökad medvetenhet och större andel miljöcertifierade fiskprodukter där man gör mer selektiva inköp, säger Inger Näslund. Fortfarande tror en del att ”odlad ål” är bättre än vildfångad. Men det stämmer inte, menar WWF. Ingen ål för kommersiellt bruk kan idag förökas i fångenskap. Odlad ål är ung, vildfångad ål – glasål – som sätts i fångenskap för att matas så de växer sig stora. De kommer från samma hotade bestånd som den övriga vildfångade ålen. Fakta: Den europeiska ålen, Anguilla anguilla, är unik. Det finns bara ett enda europeiskt bestånd och det förökar sig i Sargassohavet - 700 mil från Sverige. Ålyngel, så kallade glasålar, följer med Golfströmmen till Europa och Nordafrika för att under cirka 15-25 år växa till sig i sötvatten eller vid kustområden. I könsmogen ålder kallas de blankål och vandrar tillbaka till Sargassohavet. Det totala ålbeståndet har minskat med 99 procent på mindre än 60 år genom ett omfattande överfiske och brist på gemensam förvaltning inom Europa. Andra stora hot är t ex vandringshinder i vattendrag som turbiner och slussar. Arten är klassad som akut hotad på Internationella naturvårdsunionen, IUCNs rödlista och Artdatabankens rödlista samt har rött ljus i WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur. WWF arbetar för att stärka skyddet för det marina livet i havet, en hållbar förvaltning av alla fiskbestånd och att påverka elbolagen att skapa vandringsvägar för ål förbi turbinerna. Nej, vi säljer inte ål: FÄRJEREDERIER Eckerölinjen – inkl Birka Paradise Scandlines Viking Line Tallink Silja Stena Line KEDJOR OCH GROSSISTER Axfood Citygross Ica Coop STORKÖK Fazer Menigo Sodexo RESTAURANGER Stockholm: Clarion Sign – samtliga Clarion-hotell Eat Moodgallerian East Fjäderholmarnas krog Gondolen Grand hôtel Lux dag för dag Långbro värdshus Hotel Reisen Stadshuskällaren Fredsgatan 12, F12 Studio, F12 Terrassen & F12 Sommarcafé Smak Grill Trattorian & Pontonen Orangeriet Brasserie Le Rouge & Le Bar Miss Voon Köttbaren Vigårda Lilla Vigårda Ulriksdals Wärdshus Norrland Borgagården, Borgafjäll Lappland Hotell Vilhelmina Göteborg Gothia Towers Kungstorgets Fiskaffär Restaurang Gabriel, Feskekörka Sjömagasinet Wasa Allé Skåne Casino Cosmopol Dalby gästis Gastro, Helsingborg Glasklart Event & Restaurang, Malmö Grand hotell, Lund Kullagårdens Wärdshus, Mölle Köttbaren, Malmö Malmö Operagrill Restaurang Carl-Fredrik, Ängelholm Svaneholms Slotts Gästgifveri & Festsalar, Skurup Tyringe kurhotell, Tyringe Åhus Gästgivaregård Årstiderna Malmö Ängavallen, Vellinge Östarp Gästgivaregård, Blentarp Blekinge Gourmet Grön, Karlshamn First Hotel, Olofström Hanöhus, Sölvesborg Restaurang Utkiken, Karlskrona Restaurang Sjörök, Karlskrona Restaurang Skeppsgossen, Karlskrona Ronneby Café och matsal Ronneby Brunn Hotel, Ronneby JA - vi säljer/serverar ål: STORKÖK Martin & Servera Stockholm Birgitta Åhs fiskaffär, Östermalmshallen Lisa Elmqvist, Östermalmshallen Melanders Östermalmshallen butik Melanders Söderhallarna Melanders Täby centrum restaurang och saluhall Melanders Brasserie Butik och brasseri Melanders Nacka forum restaurang och butik Melanders Hötorgshallen butik och skaldjur Melanders Vaxholm butik med sommarrestaurang Tysta Mari i Östermalmshallen – restaurang, café och butik Öland Halltorps Gästgiveri, Borgholm Skåne Boklunden Konferens & Restaurang, Torna Hällestad Brösarps gästis Buhres Fisk, Kivik Herrestad Gästgivaregård, Ystad Hotel Svea, Simrishamn Kåseberga Fisk, Löderup Nya Rökeriet, Simrishamn Restaurang Myteri, Malmö Sankt Markus vinkällare, Malmö Skillinge Fisk, Simrishamn The Lodge, Genarp Åhus Gästgivaregård Göteborg Restaurang Kometen Blekinge Eriksberg, Karlshamn Hotel Fritzatorpet, Olofström Löderups strandbad (möjligt att specialbeställa) Pressbilder: Ål Anguilla Anguilla. Foto: Rudolf Svensson / WWF-Canon http://www.wwf.se/source.php?id=1547853 Ål Anguilla Anguilla. Foto: Erling Svensen / WWF-Canon http://www.wwf.se/source.php?id=1547852 För frågor: Inger Näslund, expert fiskefrågor WWF, 070-105 30 57 Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77Pressmeddelande|18 dec, 2013|Pressmaterial