Den 27-28 januari håller EU-kommissionen en workshop om skogen i Helsingfors. WWF uppmanar då EU-kommissionen att se till att Finland och Sverige efterlever sina förväntningar om att kartlägga och skydda sina ur- och naturskogar.
– Att våra gammelskogar i Sverige och Finland fortfarande avverkas är bedrövligt. De betyder så mycket för oss människor på så många sätt. EUs: biodiversitetsstrategi, andra EU-regelverk och internationella konventioner är tydliga med att ur- och naturskogar ska skyddas, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
Rapporten visar tydliga signaler om att finska och svenska regeringar använder kryphål för att frångå vetenskaplig avgränsning av ur- och naturskog.
– WWF har samlat in offentlig information om nationella politiska processer som rör ur- och naturskog. Det visar en tydlig trend att de finska och de svenska regeringarna avviker från vad som förväntas i EUs politik, säger Mai Suomminen, skogsexpert på WWF Finland.
Samtidigt rapporterar forskning och myndigheter om att tusentals hektar skog med höga naturvärden avverkas årligen.
– Våra regeringar kan inte bara fokusera på att säkra tillgången på biomassa till skogsindustrin, utan de måste också inkludera skogsskydd i den ekvationen, säger Peter Roberntz, skogsexpert på WWF Sverige. Det borde vara självklart, det krävs ju för att vi ska kunna uppnå en cirkulär och hållbar bioekonomi.
WWFs rapport innehåller flera rekommendationer till de finska och svenska regeringarna, företag och EU. Men i samband med EU-kommissionens workshop i Helsingfors uppmanar WWF framför allt kommissionen att övervaka det nationella genomförandet och agera så att Finland och Sverige på ett trovärdigt sätt uppfyller sina åtaganden om strikt skydd av ur- och naturskogar.
– Om regeringarna misslyckas med sina åtaganden kan det uppstå allvarliga konsekvenser, som att svenska skogsprodukter förlorar i trovärdighet på den internationella marknaden, men det kan även bli rättsliga åtgärder i EU. I slutändan kan det också undergräva regeringarnas och EUs politiska trovärdighet, avslutar Peter Roberntz.
FAKTA: WWFs rekommendationer ur rapporten:
1) Finlands och Sveriges regeringar bör:
- Följa EU:s riktlinjer för ur- och naturskogar fullt ut och utnyttja den gedigna vetenskap som finns för att fastställa kriterierna för ur- och naturskog.
- I Sverige bör ett avverkningsmoratorium införas för redan avgränsade ur- och naturskogar tills dessa är skyddade. Resurser måste avsättas för att kartlägga och skydda de som ännu inte har identifierats och avgränsats, exempelvis kontinuitetsskogar. Kontinuitetsskogar är skogar med naturvärdesarter som finns där för att det under lång tid funnits lämpliga skogsmiljöer och substrat i just den skogen eller i dess närhet.
- Resurser måste avsättas för att kartlägga och skydda ur- och gammelskogar på privat mark.
- Respektera det samiska folkets rättigheter.
I Finland måste regeringen skydda de statliga skogar som redan är identifierade och kartlagda och privatägda marker måste kartläggas, vilket aldrig har gjorts på något systematiskt sätt tidigare.
2) EU-kommissionen bör:
- Utveckla och tydligt kommunicera hur EU-kommissionen kommer att övervaka Finland och Sverige när det gäller arbetet med att kartlägga och skydda ur- och naturskog. Det måste ske i enlighet med de beslut som EU fattat och regelverket måste efterlevas.
Rapporten innehåller även rekommendationer till företag vad de kan göra för att skydda skogarna.
FAKTA: Beslutade EU-strategier och regelverk som berör ur- och naturskog:
EUs biodiversitetsstrategi: Förutsätter att medlemsländer strikt skyddar alla ur- och naturskogar.
EUs skogsstrategi: Förutsätter liksom biodiversitetsstrategin att medlemsländer snarast vidtar åtgärder för att slutföra kartläggningen och övervakningen av ur- och naturskogar, och säkerställa att ingen försämring sker förrän de börjar tillämpa skyddssystemet.
EUs vägledning om ur- och naturskogar: Vägledning om hur medlemsstater vetenskapligt och transparent bör definiera, avgränsa, kartlägga och skydda ur- och naturskogar.
EUs naturrestaureringslag: EUs restaureringslag kräver inte bara restaurering av natur utan även att tillståndet i natur som uppfyller naturtypsklassning inte ska försämras. Skogsområden som uppfyller naturtypsklassningen i Sverige är till stor del ur- och naturskogar.
EUs förnybarhetsdirektiv: Kräver att skogsbiomassa från skogen som direkt går till energiproduktion inte får komma från ur- och naturskog om energin ska klassas som förnybar. I den svenska översättningen av direktivet har naturskog översatts till “gammal skog”.
Läs rapporten här.