Tanken med boken är att göra den svenska naturen mer tillgänglig – så att fler kan hitta ut till trolska gammelskogar, träffa grodor eller höra vattnets dån i otämjda forsar.
– Jag kommer nog behöva nypa mig i armen resten av livet för att ta in den här utmärkelsen. Det betyder oerhört mycket för mig och jag är tacksam över alla fotografers och experters hjälp och alla kunniga människor som genom åren fördjupat mitt naturintresse. En naturresa som började i barndomen med näsan i fågelboken och ögonen mot kikaren har nått en svårslagen milstolpe, säger Erik Hansson.
Under många år har han besökt olika slags naturområden över hela landet. Trettiotvå av dem är noggrant beskrivna i den rikt illustrerade boken, och många fler finns med i form av korta tips.
Vi lotsas till alltifrån de stupande branterna i skånska Kullaberg till fågeltäta pärlor i fjällkedjan. Gemensamt är att alla är förhållandevis lätta att ta sig till.
– Jag ville ha med många olika naturtyper och ha en bra spridning över hela landet. Men det finns så många fantastiska platser så det blev ”kill your darlings”, det var en stor utmaning att välja bort, säger Erik Hansson.
Eftersom naturupplevelsen blir rikare ju mer man förstår, innehåller boken även fördjupande guider om olika växter, djur, fåglar och dagfjärilar som man har chans att se på platserna.
– Ju mer du lär dig om naturen, desto mer fascinerande blir den att vistas i. Man får på sig lite skarpare glasögon och får bättre inblick i hur naturen fungerar, säger Erik Hansson.
Fylld med vackra foton, kartor och guider ger ”Upplevelser i Sveriges natur” både inspiration och bäddar för ett rikare och roligare naturliv.
Samtidigt ger den en påminnelse om vikten av att skydda vår svenska natur – som är satt under hårdare press än någonsin.
– Det blev så uppenbart när jag arbetade med boken, hur viktigt det är med naturskydd. De flesta platser jag beskriver har någon gång varit hotade av avverkning eller annan form av exploatering, säger Erik Hansson.
På så vis blir Årets pandabok även en hyllning till alla de som genom åren engagerat sig för att stoppa förstörelsen av vår artrika natur, utan vilka vi troligen inte hade haft natur kvar att njuta av, menar författaren.
”Upplevelser i Sveriges natur” är en vidareutveckling av ”Upplevelser i Stockholms natur” som Erik Hansson skrev för några år sedan tillsammans med Oliver Karlöf och Vide Ohlin, och som väckte stor uppmärksamhet i Stockholmsmedia.
Utmärkelsen delades ut under WWFs höstmöte i Stockholm den 24 oktober.
Årets pandabok 2025: Upplevelser i Sveriges natur
Juryns motivering:
“Erik Hansson visar vägen ut i vår underbara svenska natur. Redan läsningen är som en lyckad utflykt, och öppnar för ett rikare och roligare liv när vi ger oss ut på riktigt. Med kartor och artbeskrivningar är detta boken som gör det stora äventyret möjligt för alla.
Boken understryker samtidigt vikten av effektivt naturskydd. Många av de områden som beskrivs har varit hotade. Årets Pandabok är därmed också en hyllning till alla som kämpar för att bevara det vi har kvar av vårt lands natur.”
Erik Hansson:
Journalist, författare och fotograf. Chefredaktör och grundare av Natursidan, en av Sveriges största webbplatser om naturen. Erik Hansson är även initiativtagare till Biologiska mångfaldens dag i Sverige. Han driver även folkbildningsprojektet Rikare trädgård, som uppmuntrar till insatser för pollinerare och övrig mångfald. Har tidigare skrivit flera böcker, bland annat Upplevelser i Stockholms natur. Han bor halva året i Stockholm och halva året på södra Öland.
Utmärkelsen Årets pandabok har delats ut sedan 1972 av WWF och belönar årets bästa naturskildring i ord och bild.
Kontaktuppgifter till Erik Hansson, pristagare: erik@natursidan.se 073-03 85 185