I morgon lördag 24 mars kl 20:30-21:30 är det dags för Earth Hour, världens största miljömanifestation, arrangerad av WWF. Hundratals miljoner människor deltar och släcker sina lampor tidszon efter tidszon som en signal till politikerna att agera. Tusentals städer är med globalt och i Sverige har mer än 250 av landets 290 kommuner anmält sig.
Ljusmanifestation vid Earth Hour 2016 (Mynttorget, Stockholm). Foto: Max Plunger
Syftet med Earth Hour är att världen sänder en symbolisk och stark signal till världens ledare att agera i klimatfrågan – släckningen handlar inte om att spara energi. Politiker, investerare, städer och företag måste fatta beslut som gör det enklare att leva hållbart.
–Vi måste gå samman för att skapa det opinionstryck som krävs för att världen ska leva upp till målen i Parisavtalet. Redan 2020 måste de globala utsläppskurvorna peka neråt och sedan i princip halveras var tionde år. Politiker och andra beslutsfattare måste nu omgående börja genomföra Sveriges nya klimatlag som röstats fram med bred politisk majoritet, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.
Earth Hour startades av WWF i Australien 2007 och har sedan dess vuxit lavinartat. Årets manifestation i Sverige har temat One Planet Life – ät och lev inom ramen för en planet. I Sverige lever vi som om vi hade cirka 4 jordklot till vårt förfogande. Mycket mer insatser krävs för att fattiga och utsatta människor ska få en hållbar utveckling och ett gott liv, samtidigt som planeten mår bra.
WWF jobbar aktivt med att minska utsläppen från de fem B:ena: bilen (transporter), biffen (maten), bostaden (boende), butiken (konsumtion) och börsen (sparande). En stor satsning har gjorts på hållbara måltider – One Planet Plate – och lanseringen av WWFs Matkalkylator (www.matkalkylatorn.se) som bara på några veckor har haft 35 000 besökare. Det digitala verktyget Klimatkalkylatorn, som WWF och Stockholm Environment Institute tagit fram, har laddats ner cirka 170 000 gånger.
– Maten vi äter och prylarna och kläderna vi shoppar påverkar sårbara och utsatta människor och miljöer på andra sidan jorden. Genom att gå över till förnybar energi, drastiskt minska köttkonsumtionen och matsvinnet, minska flygresandet, handla och resa mer hållbart, kan vi bidra till att leva inom ramarna för vår enda planet, säger Ola Hansén, klimatexpert på WWF.
FAKTA & TIPS:
Bilen: Halvera resandet med fossila bränslen. Res klimatsmart och rör på dig dubbelt så mycket, till exempel med cykel.
Biffen: Minska köttkonsumtionen och matsvinnet drastiskt och öka kraftigt intaget av gröna proteiner – det vinner både du och planeten på.
Bostaden: Halvera energianvändningen från din bostad. Varför inte börja med att halvera elanvändningen från belysningen? Fördubbla också ditt positiva bidrag genom att producera egen förnybar el.
Börsen: Halvera utsläppen från ditt sparande och dubblera ditt klimatsmarta sparande. Välj en bank, fondförvaltare eller ett försäkringsbolag som kan hjälpa dig.
Butiken: Konsumera klokare – halvera din klimatpåverkan från shopping och använd cirkulära och digitala tjänster.
Landmärken och ikonbyggnader som släcks, bl a: Akropolis i Aten, Big Ben i London, Jesustatyn i Rio de Janeiro, Eiffeltornet i Paris, Grand Palace i Bangkok, Kreml och Röda torget i Moskva, Niagarafallen i USA, Operahuset i Sydney och Colosseum i Rom. I Sverige släcks t ex fasadbelysningen på Drottningholms och Stockholms slott, Berns, Tele 2 Arena, Friends Arena, Kulturhuset, LO-borgen, Gröna Lund och Stadshuset. I Göteborg släcks bland annat Operahuset och Ullevi/Scandinavium.
Fakta: Så engagerar sig Sverige i Earth Hour
Cirka 500 skolor och klasser gör aktiviteter kring Earth Hour och organisationer som Scouterna planerar en rad aktiviteter för att uppmärksamma klimatfrågan. Bland de 250 kommunerna som anmält sig görs bland annat följande:
- Helsingborg – lansering av kommunal vegovägledning
- Västerås – gratis buss hela dygnet
- Östersund – eldshow, fackelslalom och klimatsmart mat
- Årjäng – bjuder på vegantapas
- Uddevalla: visar senaste filmen av Al Gore – En obekväm uppföljare
- Karlstad – arrangerar solcellsmässa
- Nybro – kommunanställda får göra Klimatkalkylatorn och tävla
- Upplands Väsby – arrangerar kläd- och leksaksbyten
Läs mer på: www.wwf.se/earthhour-kalendarium
Läs mer på: www.wwf.se/earthhour; www.earthhour.org
Bilder kan laddas ner på: wwf.se/pressrum
För mer information, kontakta:
Ola Hansén, klimatexpert WWF, 070-280 80 33
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705 – 65 45 15 (nås fredag förmiddag och lördag)
Lisbeth Larsson, kommunikationschef WWF, 070-821 71 56
Cecilia Stenström, projektledare Earth Hour, cecilia.stenstrom@wwf.se (frågor om kommundeltagande mm)
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77, presstelefon:08-546 575 00, press@wwf.se