På lördag den 26 mars kl. 20.30-21.30 är det Earth Hour – världens största klimatmanifestation. I år det inte bara klimat och miljö som står i fokus utan även den svåra situation som råder för miljontals människor vars land befinner sig i krig. WWF vill skicka makthavare en tydlig signal att agera – för klimatet, naturen och en bättre värld för alla.
Under Earth Hour på lördag släcks Operahuset i Sydney (t.v.) och andra ikonbyggnader världen över igen. Foto: WWF-Aus / Quentin Jones
– Genom att släcka på Earth Hour sänder vi ett viktigt budskap till världens ledare att ta modiga politiska beslut för att stoppa klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald. I år är det viktigare än någonsin att stå enade för vår planet, säger Gustaf Lind, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.
Lördag kväll klockan 20.30 är det dags för Earth Hour. I efterdyningarna av pandemin ser vi glädjande nog en ökning av inte bara digitala arrangemang, utan även många fysiska event och engagemang kring Earth Hour.
Earth Hour startade år 2007 i Sydney. Varje år engagerar Earth Hour nästan en miljard människor globalt, men också en stor mängd företag. I år släcks kända byggnader och platser runt om i hela landet för att visa engagemang för planeten, människor och klimatet. Från Skistars skidbackar i norr, Liseberg i väst, ett flertal av de kungliga slotten i öst till Öresundsbron i söder. Internationellt brukar flera ikoniska byggnader släcka ned, bland annat Sydneys operahus, Eiffeltornet och Colosseum i Rom.
Under 2022 ska världens ledare fatta en rad globala beslut som kommer att peka ut riktningen för vår planets framtid och i bästa fall sätta kursen mot en hållbar utveckling. Just nu pågår förberedande förhandlingar i Genève inför FN:s konvention för biologisk mångfald. Än så länge har regeringarna inte alls levt upp till förväntningarna. Utan mer långtgående mål för naturen och biologiska mångfalden kollapsar matförsörjningen och ekonomin.
I november upptas COP-förhandlingarna om biologisk mångfald, som skjutits upp under pandemin. Och klimatkrisen fortsatte under pandemin och i dess spår ser vi översvämningar, skyfall och skogsbränder.
– Vi måste ta hand om varandra och jorden som vi alla delar. Var med oss och miljontals andra runt om i världen och visa att vi står enade i viljan att skapa en bättre värld. Låt oss tillsammans höja våra gemensamma röster online för att se till att vi får en renare, säkrare och mer hållbar framtid för alla, säger Cecilia Stenström, projektledare för Earth Hour på WWF.
Årets tema för Earth Hour är ”Släck för vår enda planet”. Även i år har vi ett samarbete med quizappen Primetime och genomför kl. 20.00 en livesänd frågesport med fokus på Earth Hour.
FAKTA Aktiviteter Earth Hour och namninsamling för klimatet:
Tävla med Primetime om Earth Hour
Det enda du behöver göra för att vara med är att gratis ladda ner appen PrimetimeQuiz i Appstore eller Google Play.
FAKTA Delta i Earth Hour
Du hittar tips på hur du kan delta här.
Skriv på WWFs namninsamling för att minska vår klimatpåverkan
Sverige har mål för att minska utsläppen, men de är otillräckliga och bygger på när utsläppen ska vara nere på noll utan att ta hänsyn till hur mycket som får släppas ut på vägen dit. För att minska utsläppen på riktigt behövs en bindande gräns för hur mycket växthusgaser vårt land släpper ut - en utsläppsbudget!
Hjälp oss sätta press på politikerna – skriv på vår namninsamling för att Sverige ska minska sin inverkan på klimatet här.
FAKTA: Ikonbyggnader som släcker på Earth Hour 2022
I år släcker bland annat följande ikonbyggnader i Sverige: Turning Torso, Göteborgsoperan, Liseberg, Linköpings konserthus, Avicii Arena, Kaknästornet, Gröna Lund, Berns, Grand Hotel, Stadshuset, Kulturhuset, Tekniska nämndhuset samt Stockholms slott, Ulriksdals slott, Drottningholms slott, Gripsholms slott och Koppartältet i Haga.
Internationellt släcker ikonbyggnader som Eiffeltornet i Paris, Tokyo Skytree, Brandenburger Torg i Berlin, Peterskyrkan i Vatikanstaten, Colosseum i Rom, Sydney Opera House, Niagarafallen som en symbolisk gest för att visa sitt stöd för Earth Hour.
Har du frågor, kontakta:
Cecilia Stenström, projektledare Earth Hour WWF, tel 070-6693910
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, tel 073-5862622