Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|27 apr, 2020|Pressmaterial

Dödlig attack mot bybor och parkvakter vid nationalparken Virunga i Kongo

Den 24 april drabbades Virunga National Park i östra Kongo av en stor tragedi, då beväpnade rebeller anföll bybor och parkvakter nära parken i byn Rmangabo. Attacken resulterade i att ett 15-tal personer dödades och minst tio skadades. Världsnaturfonden WWF, som stöttar gorillaprogrammet i parken, fördömer starkt attacken och beklagar djupt det inträffade.

Gorillahona med unge i Virunga NationalparkDen brutala attacken i fredags dödade ett 15-tal parkvakter och bybor vid nationalparken i Virunga. Där  finns bland annat de utrotningshotade bergsgorillorna. Foto: Eric Baccega/WWF

Virunga är Afrikas äldsta nationalpark, den mest artrika och troligen den som de senaste 30 åren drabbats hårdast av våld. WWF arbetar genom International Gorilla Conservation Program IGCP med naturvårdarna i Virunga.

– Det är en mycket tragisk händelse och ett stort bakslag för naturvården som förlorat duktiga medarbetare i detta till synes oändliga våld som härjar i östra Kongo. Varje dag är det män och kvinnor som riskerar sina liv för att skydda människor och samhällen, biologisk mångfald och djurliv på platser som Virunga, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF. Han var själv i Rmangabo och Virunga nationalpark för ett par år sedan och träffade då många av dem som arbetade i parken.

Innan attacken i fredags hade nationalparkspersonalen haft ett möte om hur arbetet framöver skulle bedrivas på grund av Covid 19. Alla besök i Virunga nationalpark är stoppade sedan förra månaden, för att skydda gorillorna från coronavirus.

Attacken från den beväpnade gruppen mot bybor och parkvakter skedde i Rumangabo, en liten by där också nationalparkshögkvarteret ligger. Just där knyts Virunga-parkens olika delar ihop av en smal skogskorridor som kallas mlango wa njama på swahili, det vill säga ”djurens dörr”.

–Det är där som elefanter och de andra stora däggdjuren rör sig, alltså mellan den västra och den östra delen i de bergiga regnskogarna, som rebellerna brukar slå till mot transporter. Tidigare i år attackerade de en militär värdetransport- de tog allt och försvann sedan, fortsätter Allan Carlson, senior naturvårdsexpert på WWF, med lång erfarenhet från regionen.

Det är knappt två år sedan som nationalparksanställda och WWF gladdes åt att gorillorna i Virunga ökat i antal. Flera av de nu omkomna deltog i den stora gorillaräkningen i Virungamassivet och i Bwinidskogarna.

– De fantastiska regnskogarna i Virunga, som är hem för bergsgorillorna, har tyvärr ett antal rebellgrupper som närmsta grannar. Fredagens attack är dock den som orsakat den största förlusten i människoliv vid ett och samma tillfälle, avslutar Allan Carlson.

I ett inlägg på Virungaparkens hemsida skrev nationalparkens ledning i helgen att de beklagar det som hänt och att de tänker på anhöriga, kolleger och vänner till de som dödats och skadats.

FAKTA: Bergsgorillan
Bergsgorillorna klassas som starkt utrotningshotade, men tack vare ett intensivt bevarandearbete har de blivit fler. Beståndet i de två områdena – Virungabergen i Kongo–Kinshasa och Bwindiparken i Uganda – har ökat från totalt 620 individer år 1989 till 1063 individer (2019). Gorillan är en av människans närmaste släktingar och den största nu levande människoapan. Den lever i familjegrupper på cirka tio individer som håller ihop under många år. Varje grupp består av en eller flera vuxna hanar och ett antal honor och deras ungar. Ledarhanen har en silverfärgad rygg, därav smeknamnet silverrygg.

Har ni frågor, ring:
Håkan Wirtén generalsekreterare WWF tel 070-5654515
Allan Carlson, senior naturvårdsexpert WWF tel 070-2203811
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, nina.schmieder@wwf.se, tel 073-5862622

Dela gärna:

Pressbilder

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se