Vi är 28 svenska livsmedelsföretag och organisationer som är med i utvecklingen av en global marknad för ansvarsfullt producerad och certifierad soja. Detta för att bidra till att minska avskogningen i Sydamerika och därmed minskade utsläpp av växthusgaser. Fler företag måste nu ta ansvar för att stoppa avskogningen.
Världens skogar avverkas fortsatt i snabb takt med förlust av biologiskt värdefull natur och ekosystemtjänster som resultat. Dessutom kan upp till 20 procent av dagens globala utsläpp relateras till den pågående skogsomvandlingen för att skapa ny odlingsmark, i Sydamerika bland annat för soja. Att stoppa avskogningen och styra jordbruk mot andra områden är därför en effektiv åtgärd.
Soja som har ett högt näringsvärde används i huvudsak till djurfoder. Även om alternativa fodergrödor ökar är Sverige, liksom andra länder, fortsatt beroende av soja. Sojaproduktion är också en viktig inkomstkälla i många länder. Med stigande välstånd ökar den globala efterfrågan på kött, mjölk, ägg och odlad fisk vilket driver på en snabb expansion av sojaodlingen. Expansionen hotar unika naturområden i till exempel Amazonas och Cerradon, en unik busksavann i Sydamerika med en stor del av jordens djur- och växtarter.
Enligt en brasiliansk forskningsrapport finns det risk för att ytterligare 88 miljoner hektar i Brasilien kan komma att avverkas helt lagligt under de kommande åren. Det motsvarar en yta större än Sverige och Norge tillsammans.
Det är en ohållbar utveckling som måste stoppas. Därför har 28 svenska livsmedelsföretag och organisationer undertecknat Sojadialogen, en överenskommelse om att all soja som vi använder i produktionen av kött, mjölk, ägg, odlad fisk, samt i sojaprodukter för våra respektive egna varumärken ska vara socialt och miljömässigt ansvarsfullt producerad och certifierad eller kompenserat av certifikat enligt Round Table on Responsible Soy (RTRS) eller ProTerra.
Certifieringen innebär utöver lagkrav även bl. a.:
- stopp för avskogning och omvandling av värdefulla naturområden
- bättre produktionsmetoder
- säker hantering av jordbrukskemikalier samt utfasning och förbud av de värsta
- förbud mot barn- och tvångsarbete samt diskriminering
- säkra arbetsförhållanden, föreningsfrihet och rimliga löner
- dialog med lokalbefolkningen och respekt för markrättigheter
Genom tydliga krav på ansvarsfull produktion av soja kan varje företag och organisation vara med och bidra till minskad avskogning i Sydamerika samt FN:s klimatmål om maximalt två graders global uppvärmning.
Vi uppmanar därför alla företag och offentliga upphandlare i livsmedelssektorn att:
- Ställa er bakom kravet på ansvarsfullt producerad soja, certifierad enligt en trovärdig standard.
Vi uppmanar också Sveriges representanter i FN:s klimatförhandlingar att:
- Lyfta fram avskogningen i förhandlingarna om vad som behöver göras innan 2020. Betona att den globala avskogningen måste stoppas, och att de rika länderna ska bidra till välfärdsutvecklingen i de ofta fattigare avskogningsländerna.
Vi är övertygade om att tydliga krav är bra för företagen, en hållbar livsmedelsproduktion och klimatet.
Arla Sverige
Axfood Sverige
Bjärefågel i Torekow
Coop Sverige
Dalsjöfors Kött
Ginsten Slakteri
Guldfågeln
Gäsene Mejeri
HKScan Sweden
ICA Sverige
Ingelsta Kalkon
KLS Ugglarps
Knäreds Kyckling
Kronfågel
Lagerbergs
Lantmännen Lantbruk
Martin & Servera
Nyhléns Hugosons Chark
Skånemejerier
Skövde Slakteri/Gudruns
Undertecknade organisationer stödjer denna avsiktsförklaring:
Svensk Fågel
Svenska Ägg
Svenskt Kött
Föreningen Foder & Spannmål
Lantbrukarnas Riksförbund
Svenska Köttföretagen
Sveriges Nötköttsproducenter
Världsnaturfonden WWF