–Årets Miljöhjälte lyfter fram människor som gör skillnad för miljön och inspirerar andra att agera mer hållbart. Pristagarna har blivit viktiga förebilder i arbetet med att bekämpa klimatförändringar och bevara biologisk mångfald. De behövs mer än någonsin som blåslampa på makthavarna, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF.
Sofia Jannok, som är bosatt i Umeå i Västerbotten men kommer från Luokta-Mavas sameby i Arjeplogs kommun i Norrbotten, belönas för sitt arbete med att kämpa för miljö, klimat och samernas urfolksrättigheter, står det bland annat i juryns motivering. Inte minst brinner Sofia Jannok för att skydda skog i renbetesområden, där många kalhyggen kraftigt minskat renlaven.
–Kampen för naturen är vår viktigaste och har alltid legat närmast mitt hårt bankande urfolkshjärta. Det som gläder mig mest med detta pris är att juryn understryker samers rättigheter. Priset är för alla de generationer före mig i Sápmi som outtröttligt sett till att min generation har några skogar, fjäll och vatten kvar att kämpa för. Det är nu vår tur eller plikt att göra detsamma för våra barn, säger Sofia Jannok.
–Vi behöver verkligen världens största miljöorganisation på vår sida i kampen mot den falskt gröna omställningen som exploaterar de sista skogarna i en hastighet vi i Sapmi aldrig sett förut, avslutar Sofia Jannok.
FAKTA: Utmärkelsen Årets miljöhjälte delades för första gången ut 2010 med syftet att lyfta fram personer som gör skillnad för miljön och inspirerar andra. Många av pristagarna har blivit viktiga förebilder i arbetet för naturen och att minska vår påverkan på planeten. Antalet miljöhjältar har varierat mellan åren - 2022 blir det endast en pristagare.
Några av tidigare pristagare är Christer Borg, Älvräddarna (2010), Mats Karström, Steget före (2015), Clara Lidström, Underbara Claras värld (2013), Gunhild Stordalen, EAT Forum (2014), Pella Thiel, ekolog, Magnus Carlsson, artist och Greta Thunberg, klimataktivist (2019) samt Johan Rockström, miljöprofessor (2021).
Kriterier: Den som nomineras ska ha visat mod att gå mot strömmen, gjort något nyskapande som kan göra stor skillnad för miljön samt varit ett föredöme och inspirerat andra.
https://www.wwf.se/aktuellt/priser-utmarkelser/#arets-miljohjalte
För frågor, kontakta:
Cecilia Stenström, projektledare WWF, 0706-693 910, cecilia.stenstrom@wwf.se
Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77