Snöfattiga vintrar och klimatförändringar sätter hård press på den utrotningshotade vikaresälen, Saimenvikaren, i Finland. Bara cirka 360 finns kvar. Volontärer från WWF och finska Forststyrelsen (naturvårdsverket) jobbar nu med att packa ihop snödrivor på isen till sälarnas boplatser. Utan dem riskerar många av kutarna att dö.
– Läget i Finland ger oss en försmak av vad som väntar i Arktis. Mindre snö och is påverkar vikaresälarna väldigt negativt. Vikaren är viktig både för urfolk och isbjörn som föda, säger Tom Arnbom, Arktisexpert på Världsnaturfonden WWF.
Under februari och mars föder vikaresälen i sjön Saimen i Finland sina kutar. Bona byggs i snö eller isvallar och kan ofta nås direkt från vattnet. Under vinterns lopp kan de bilda flera meter långa hålor som också kutarna är med att bygga.
I Östersjön finns runt 10 000 – 14 000 vikaresälar. Omkring 2 000 – 3 000 lever i Finska viken och Rigabukten, där de minskar i antal på grund av krympande istäcke i Östersjön. Vikaresälen är helt beroende av havs- och sjöis för att kunna föda sina ungar.
– Lösningen med att skapa snödrivor är enkel men kortsiktig. Vi kan bara ta till de här akuta åtgärderna en begränsad tid och behöver en hållbar plan för framtiden. I det ingår att agera mot klimatförändringen och komma fram till hur vi bäst bevarar platser där isberoende arter kan fortsätta leva, säger Liisa Rohweder, generalsekreterare för WWF i Finland.
Fakta: De cirka 360 vikaresälarna i sötvattensjön Saimen är en egen underart (Pusa hispida saimensis) som är isolerad från havet och sälarna i Östersjön. I början av 1900-talet kunde det leva upp till tusen vikare i Saimen. Ungarna dyker redan när de bara är några dagar gamla. De lämnar sina bon mars-april när isarna smälter.
Arbetet med konstgjorda snödrivor har varit framgångsrikt. 2014 skapades 241 drivor, som täckte praktiskt taget alla traditionella boplatser. Av 53 ungar föddes 50 i snögrottorna. Sex kutar hittades döda. Utan de här insatserna hade dödligheten varit betydligt större. Metoden prövades för några år sedan av WWF i samarbete med ett finskt universitet.
Fullvuxna Saimenvikare har inga naturliga fiender. Det största hotet är människan och varje år dör sälar i fiskenäten.
De tre senaste åren är de varmaste både på jorden och i Arktis sedan man började mäta 1880 (läs mer här http://www.wwf.se/press/aktuellt/1685376-nytt-rekord-2016-varmaste-aret-hittills).
Bilder kan laddas ner här (även rörliga bilder finns, kontakta WWF)
För mer info, kontakta:
Tom Arnbom, Arktisexpert WWF, 070-554 40 66
Presskontakt:
Marie von Zeipel, 070-629 1077
Erika Reje, 076-545 40 00
WWF Finland: +358 9 774 0100
Joonas Fritze, kommunikatör WWF Finland, joonas.fritze@wwf.fi
+358 40 840 8500