Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|02 nov, 2022|Pressmaterial

150 tigrar beslagtas varje år i illegal handel

Handeln med tigrar och tigerdelar är ett fortsatt hot. Varje år beslagtas cirka 150 tigrar i den illegala handeln. En tydlig trend är att allt fler produkter konfiskeras från tigrar uppfödda i fångenskap. Det visar en ny rapport av organisationen TRAFFIC med stöd av WWF.

Tiger på vandring

En tiger på vandring. Foto: Onesplash.com

– Siffrorna visar tydligt att tjuvjakt och illegal handel inte är tillfälliga hot. Om vi inte vill se vilda tigrar utplånas under vår livstid, måste länderna genomföra och prioritera omedelbara och tidssatta åtaganden, säger Kanitha Krishnasamy, medförfattare till rapporten och chef för TRAFFIC i Sydostasien.

Konfiskeringen av tigerdelar från cirka 3,377 tigrar har gjorts i 50 länder mellan januari 2022 och juni 2022, enligt rapporten ”Skin and Bones: Tiger Trafficking Analysis from January 2000–June 2022". Länderna som toppar listan över antal beslag är Indien som hyser hälften av världens tigerbestånd (34 procent), Kina (10 procent) följt av Indonesien med 9 procent. En majoritet (85 procent) av de 2 205 beslagen gjordes i något av de tretton tigerländerna.

Fler beslagtagna produkter från tigrar i fångenskap

Thailand och Vietnam är de länder som har högst högst andel beslagtagna produkter från tigerfarmer, med 81 respektive 67 procent. Vietnam har nästan tripplat antalet konfiskerade tigrar mellan 2018 -2021 jämfört med 2014-1017.

– Mer än 700 av de beslagtagna tigerdelarna kom från djur i fångenskap. Länderna i Sydostasien behöver göra allt för att skydda sina vilda tigrar samtidigt som de brottas med tigerfarmer som förser den illegala handeln med tigrar. Kraftiga åtgärder krävs av regeringarna för att minska trycket på de vilda tigerpopulationerna, säger Louise Carlsson, tigerexpert på Världsnaturfonden WWF.

Mer än 2 300 personer greps för inblandning i tigerhandeln mellan januari 2000–juni 2022 i totalt 1 688 konfiskeringar. Under det första halvåret under Tigerns år 2022 ökade tillslagen i bland annat i Indonesien, Thailand och Ryssland jämfört med samma period tidigare år. Den vanligaste varan som konfiskeras är tigerskinn.

Stor näthandel med tigerprodukter

Rapporten visar också att det finns en stor handel på nätet med tigerdelar. I sex studerade länder i Sydostasien identifierades 675 sociala medieprofiler som handlar med tigerdelar, varav 75 procent var Vietnambaserade konton.

– Det finns nära kopplingar mellan näthandlare som erbjöd tigerprodukter och de som gör reklam för produkter av elfenben, björn och noshörning, säger Louise Carlsson.

Varenda del från en tiger - från tand till svans - säljs i den illegala handeln med vilda djur. Tigerskinn är det som oftast beslagtagits under de nästan 23 år som studerats. Skinn hittades vid 902 tillfällen, hela tigrar vid 608 konfiskeringar och tigerben vid 411 tillslag.

Exempel på andra produkter som säljs är tigervin, tigerklor, smycken och traditionell medicin. I vissa delar av världen anses produkter från tigern kunna förebygga och bota sjukdomar, vilket naturligtvis inte stämmer, men det ökar efterfrågan.

FAKTA:

Efter årtionden av handel, jakt och förlust av tigerns livsmiljöer finns det idag cirka 4 500 vilda tigrar kvar i världen, enligt Internationella Naturvårdsunionen IUCN.

Tigrar finns i 10 länder: Indien, Bhutan, Nepal, Bangladesh, Thailand, Myanmar, Malaysia, Indonesien, Ryssland och Kina. I de tretton tigerländerna ingår även Laos, Kambodja och Vietnam som inte längre har kvar vilda tigrar.

Rapporten är en del av TRAFFICs arbete inför CITES globala partsmöte (COP 19) i Panama 14-25 november, där tigrarnas och andra stora kattdjurs framtid kommer att diskuteras.

TRAFFIC (arbetar globalt med övervakning av handeln med vilda djur och växter) och WWF efterlyser ökad politisk vilja, resurser och engagemang mot den illegala handeln. Bland annat behövs:

  • Underrättelsedrivna utredningar för att avveckla kriminella nätverk som verkar från källa till marknad
  • Marknader som säljer tigerdelar och produkter måste stängas
  • Öka kapaciteten i utredningar och lagföring som kan leda till fällande domar
  • Avveckling av tigerfarmer som håller och föder upp tigrar i fångenskap
  • DNA-analys och foton av hudränder från konfiskerade tigerdelar som kan användas som bevis
  • Bättre samarbete mellan brottsbekämpande myndigheter i olika länder

Läs mer om rapporten här: wwf.se/press, https://www.wwf.se/djur/tiger/

https://www.traffic.org/publications/reports/skin-and-bones-report-2022/

För frågor, kontakta:

Louise Carlsson, tigerexpert WWF, 070-603 84 64

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 10/02/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se