Senior rådgivare Hav & fiske
- Vad har du för bakgrund/utbildning?
Master of Science i marinbiologi kopplat till tropiska vatten. Jag har jobbat med clownfisk i Röda havet, Egypten och med alger och dess fysiologi i Indiska oceanen Zanzibar, Tanzania. Har en pedagogisk utbildning i grunden samt är utbildad dykinstruktör i PADI (Professional Association for Diving Instructors). - Vad har du tidigare jobbat med?
Som marinbiolog och dykinstruktör har jag jobbat i Australien med koppling till Stora Barriärrevet, i Egypten och Röda havets korallrev, i Indiska Oceanen med dykning och marinbiologi i Tanzania, Kenya, Mocambique och Seychellerna där jag utbildat forskare och assistenter i dykning och forskningsmetodik under ytan. Har även dykerfarenhet från Indonesien, Thailand, Malaysia och Sverige som dykinstruktör och som biolog med alginventering i Östersjön. Under slutet av 90-talet arbetade jag som konsult med miljöutbildningar i Sverige för Agenda 21 omställning. - Vilka är dina specialområden?
Havet finns i mitt hjärta så ekosystemens funktion och fiske är mitt fokus. Huvudinriktning är tropiska hav som Indiska Oceanen och tempererade hav. Korallrev är viktiga för mig då jag fascineras av den biologiska mångfald som finns i havens ”regnskogsområden”. Även den svenska västkusten erbjuder fantastiska naturmiljöer och de gotländska kalkbottnarna med pallkanter fascinerar. - Berätta om ett roligt minne från din tid på WWF?
Ett härligt minne är när jag följde med en kollega till Möja för att visa skolbarn där hur man snorklar och fridyker för att se livet under ytan. Uttrycken i dessa skolbarns ögon när de upptäckte livet under ytan var fantastisk. Det är ju inte självklart att man vet vad man har utanför dörren där man bor. Ett roligt minne är när påverkan på fisket i Östersjön efter många år resulterade i MSC certifiering av torsken för svenska fiskare 2011 efter att det illegala fisket uppmärksammats och hårdare kontrollerats 2008.