Gå till huvudinnehållet
Filmtrailer

Our Planet  – dokumentärserie

Our Planet är en dokumentärserie från Netflix och resultatet av ett fyraårigt banbrytande samarbete mellan Netflix, Silverback Films och WWF. I åtta avsnitt utforskar serien många av naturens under, unika arter och det fängslande och fascinerande djurliv som fortfarande finns kvar i det vilda. Our Planet har också ett tydligt fokus på de stora, allvarliga hoten mot naturen och livet i det vilda. Det går att se samtliga Our Planet- filmer gratis här på YouTube

Vi människor är det största hotet mot vår planets hälsa. Med serien Our Planet vill vi inspirera alla över hela världen till att förstå de utmaningar som vår gemensamma planet står inför. Först när vi verkligen inser att naturen betyder allt för oss och vår överlevnad – och vad vi kan göra för att rädda den – kan vi också skapa en gemensam och hållbar framtid här på jorden. Den prisbelönte brittiske natur- och tv-profilen David Attenborough är berättarrösten.

Serien Our Planet och dess innehåll är helt baserat på vetenskaplig grund.

GlobalGolden collared manakin, Panama John AitchisonSilverback

One Planet

Detta avsnitt sammanfattar hela serien – från regnskogen som är viktig både för vårt klimat och för sin stora biologiska mångfald och vidare till vår nordliga skog. Savannernas mångfald och polartrakternas djurliv visas upp. I Etosha i Namibia får vi följa när mindre flamingon häckar – något som enbart äger rum i den jättelika sodasjön när den vattenfylls omkring vart tionde år. Vi får också se häpnadsväckande spel av manakinerfåglar i Sydamerikas regnskog, och under en fantastisk jakt i ett vackert, snötäckt landskap får vi möta vildrenar som jagas av vargar.

För en levande planet

Sarah Walsh / Netflix/Silverback

Jungles

Regnskogar är extremt artrika och här får vi följa med till Kongo där elefanter och gorillor träffas och äter tillsammans. Nya Guineas fantastiska paradisfåglar visar upp sin parningsdans i unika bilder. Filippinernas regnskog har minskat med 90 % och den hotade filippinska örnens unge föds upp i detta krympande rike. Vi besöker även Amazonas och tar oss sedan vidare till Sumatra där orangutangen hotas av palmoljeplantager.

Rädda regnskogen

Kieran O’Donovan / Silverback/Netflix

Forests

Detta är en magnifik resa från den sibiriska tigerns taigaskog och vidare till Afrikas miomboskogar, där elefanter banar väg i skogen för den hotade afrikanska vildhunden. Vi besöker Nordamerikas redwoodskogar och Madagaskars krympande skogar där rovdjuret fossa visas i unika filmbilder . I avsnittet får vi se hur viktiga världens skogar är för den biologiska mångfalden och för klimatet.

Skog i världen

OUR PLANET

Frozen World

Kampen om överlevnad är hård i Arktis och här får vi vara med när isbjörn jagar vikare. Med unika undervattensbilder följer vi också de fantastiska och märkliga narvalarnas flytt. I dramatiska scener visas hur valrossar tvingas trängas i 10 000-tal påstränderna när havsisen smälter pågrund av klimatförändringar.
I Antarktis fångar knölvalar krill och späckhuggare jagar pingviner.
På Sydgeorgien häckar vandringsalbatrosser och vi får se många fina bilder påderas ungar.
Åsnepingvinerna har det tufft när de löper gatlopp bland sjöelefanter för att komma fram till sina häckningsområden.
Isen är viktig för hela jordens temperatur och vi riskerar kraftiga höjningar av havsnivån när glaciärerna kalvar och isen smälter pågrund av utsläpp av växthusgaser och varmare klimat.

Isbjörnens rike

OUR PLANET

The High Seas

Avsnittet startar i full fart med jagande späckhuggare, delfiner och blåvalar. En unik film visar en blåval och dess 7 meter långa unge. Den hotade blåfenade tonfisken är en fantastisk jägare och vi får följa en grupp i deras rasande jakt på anjovisstim. Djuphavets hemligheter utforskas och många spektakulära varelser som lever långt nere i det blå visas för första gången. I vackra bilder förklaras havens betydelse för klimatet och tillgången på sötvatten.

Hav i världen

Jeff Hester/Silverback/Netflix

Freshwater

Vi är alla beroende av sötvatten och får i avsnittet ta del av våtmarkernas och flodernas myllrande mångfald av liv. Från laxfiskande björnar i Nordamerikas floder till Ungerns blixtsnabba kungsfiskare som fiskar i ett rasande tempo. I Sydamerikas väldiga våtmark Pantanal får vi unika bilder på jagande jaguarer och i Ruaha nationalpark i Tanzania möter vi elefanter och lejon som är helt beroende av flodens sötvatten.

Våtmarker och sötvatten

Grasland and dessert tiger Jamie Mcphe

From Deserts to Grasslands

I detta avsnitt visas några av världens mest karismatiska kattdjur upp: tigrar på Indiens grässlätter, jagande geparder i Serengeti och otroliga närbilder på den hotade ökenlevande leoparden i Oman. Vi får följa vandrande elefanter i Namibias öken och bisonoxar i Nordamerika. Bisonoxarna ökar nu i antal men är en spillra av de miljoner som fanns på Nordamerikas prärier tidigare. Przewalskis häst har återinförts i Mongoliet och är världens enda kvarlevande vildhäst. Vilda gräsmarker med hög biologisk mångfald hotas av uppodling och förvandlas till jordbruksmark i för hög takt. Mer läsning:WWFs artexpert Ola Jennersten bloggar här om geparden. 

Rädda tigern

Oliver Scholey/Silverback/Netflix

Coastal Seas

Kustområden är viktiga för många arter och i havet utanför Kaliforniens kust finns kelpskogar där havsuttern lever. I franska Polynesien jagar revhajen och upprätthåller balansen och vi får se spännande sekvenser med hajar. Knölvalen och den vithövdade havsörnen jagar utanför Alaskas kust. Havssköldpaddor i Indonesien visas i fascinerande närbilder. Havens många koraller är inte bara vackra utan också viktiga för ett rikt fiskliv, men de hotas nu av ett varmare klimat.

Hjälp haven

Ute på gräsmarkerna trivs mäktiga gräsätare som bisonoxar som bäst. En gång i tiden täcktes en fjärdedel av jordens yta av gräsmarker, men i dag har stora delar istället blivit jordbruksmark och utrymme för tamboskap.

”Nu startar vi en revolution inom mat”, säger David Attenborough i den här filmen från Our Planet. I framtiden ska vi kunna producera mat till fler människor på mindre mark, och här förklarar David Attenborough hur vi kan revolutionera vad vi äter och hur vi producerar vår mat.

Valrossen drivs upp på land

I Our Planetavsnittet Frozen World visas otäcka scener där valrossar som tvingats upp på höga klippor tappar fästet och faller mot sin död. Scenerna har fått stor uppmärksamhet i media och WWFs Arktisexpert Tom Arnbom har intervjuats flera gånger om varför detta händer. Här kan du lära dig mer om varför klimatförändringarna driver upp valrossarna på land och Tom berättar också varför han tycker valrossar är ”ett av de häftigaste djuren i världen”.

Blogg: Valrossen – offer för klimatförändringarna

En snål kall nordan sveper över ett hundratal stora valrossar som ligger tätt ihopklamrade precis intill vattenbrynet. Hela tiden är det bråk mellan de största hannarna för att få den bästa platsen. Så fort någon flyttar på sig är protesterna stora genom högljutt frustande eller ett snabbt hugg med betarna på grannen intill. Valrossar bryr sig knappt om hugget eftersom de har en läderaktig hud som är upp till fyra centimeter tjock. Hos människor är huden ungefär 1,3 mm. Såväl ljudnivån som den sociala närvaron är hög. Plötsligt förändras hela bilden när honor och ungar skyndar mot vattnet medan de över ett ton tunga hannarna stirrar stint mot vinden. Jag följer deras blick och ser varför valrossarna är oroliga. En fet isbjörnshanne är sakta på väg mot valrosskolonien. Här möts två av Arktis ikoner. Den ena är på jakt efter mat.

läs fortsättningen på wwf-bloggen

Large_WW1108793_1600

Intervju med Tom Arnbom om Valrossar

Havsisarna smälter och djuren i Arktis får allt mindre plats att leva på. Nu visar nytagna bilder valrossar som tvingats upp i bergen – och som faller fritt på vassa klippor när de ska ta sig ned. WWFs expert Tom Arnbom intervjuad av SVT och i RixFM.

Klipp från SVT.  radiointervju rixfm

Faximil filmklipp Tom och valrossarna

WWFs arktisexpert Tom Arnbom berättar om valrossar

Filmklipp valross Netflix

Klipp bakom kameran om valross från Our Planet

classroom-488375_Pixabay

Our Planet i skolan

I samband med Our Planet har WWF tagit fram en lärarhandledning som hjälper lärare att jobba med frågan om biologisk mångfald i skolan. Handledningen bygger på att lärare och elever tittar på filmerna och sedan arbetar vidare med frågor och funderingar som filmen väcker.

LÄRARHANDLEDNING

Filmklipp

Se fantastiskt filmklipp på paradisfåglar från Our Planet

Nyheter

Dela gärna:

Senast ändrad 11/04/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se