Gå till huvudinnehållet
Humla Pixabay

Sverige blev mycket vildare under 2024

Tillsammans gav vi humlor, bin, fjärilar och andra pollinatörer mer livsutrymme – närmare bestämt drygt 10 miljoner vilda kvadratmeter. Runt om i Sverige har man låtit delar av gräsmattan växa, ordnat blommande balkonger, planterat i krukor och rabatter, låtit trädgårdarna prunka, satt upp fågelholkar och bihotell och lämnat hörn där rishögar och löv fått ligga kvar. Lite över hälften av de vilda kvadratmeterna kommer från privatpersoner och den andra hälften från skolor, förskolor, kommuner, företag, föreningar och golfanläggningar. 

Samtidigt arbetar WWF med lantbrukare och markägare för att öka Sveriges blommande ängs – och naturbetesmarker. Men också med lövskogar och naturnära skogsbruk där många vilda djur, insekter och växter kan trivas. Tillsammans gör vi Sverige vildare.  

Vi hade ett välbesökt deltagande på mässan Nordiska Trädgårdar i mars 2024. Det gav många inspirerande möten med trädgårdsintresserade och supportrar, som ville veta mer om hur man kan göra sin trädgård vildare för att hjälpa pollinatörerna och den biologiska mångfalden. 

kotte-nosar-hero-1920×960-1

Rädda naturen – bli Naturfadder

Den svenska naturen bjuder oss på en enorm artrikedom och ett viktigt skydd mot många av klimatförändringarnas konsekvenser. Men vår natur står inför allvarliga hot som ohållbart skogsbruk, övergödning och klimatförändringar. Och antalet rödlistade och hotade arter ökar. WWF arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och skydda mer av vår natur. Vi har alltid behövt naturen, men nu behöver den oss.

Senast ändrad 03/02/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se