Vilket engagemang! Över 50.000 värdefulla rapporteringar har kommit in till WWF och Nordens Ark – från Karesuando i norr till Smygehuk i söder. Dessutom har hundratals personer ringt och skickat bilder på kottar de sett. Totalt har 28.662 observationer av levande igelkottar och 2.572 döda rapporterats in.
– Redan första dagen fick vi in 10.000 rapporter av levande igelkottar, och det ger oss hopp om att den tidigare uppskattningen på 30.000 individer är lågt satt. Men själva siffran säger egentligen inte så mycket, utan det är mest intressant att följa trender och se hur en population ökar eller minskar och var i landet de finns, säger WWFs expert Jessica Ångström.
Under de senaste 12 åren har antalet igelkottar minskat med uppskattningsvis 40 procent, och därför är arten rödlistad och klassad som nära hotad. Igelkotten är vanligare i södra Sverige, men verkar öka i de norra delarna. Det kan bero på mildare vintrar eller att grävlingen, som jagar igelkottar, inte är lika vanlig i norra Sverige. Med hjälp av rapporterna från Igelkottsveckan kommer Artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet göra en analys över igelkottens utbredning.
– Vi tänker att Igelkottsveckan är här för att stanna. Med åren kommer vi kunna följa hur populationen utvecklas med större säkerhet – och förhoppningsvis kunna veta mer om varför igelkottarna verkar minska.