Gå till huvudinnehållet

Succé för Igelkottsveckan

I augusti 2024 lanserade vi den allra första Igelkottveckan tillsammans med Norden ark. Under den rikstäckande inventeringen fick vi in över 50.000 värdefulla rapporteringar – från Karesuando i norr till Smygehuk i söder. Dessutom har hundratals personer ringt och skickat bilder på kottar de sett. Totalt har 28.662 observationer av levande igelkottar och 2.572 döda rapporterats in. 

Redan första dagen fick vi in 10.000 rapporter av levande igelkottar, och det ger oss hopp om att den tidigare uppskattningen på 30.000 individer är lågt satt. Men själva siffran säger egentligen inte så mycket, utan det mest intressant att kunna följa trender och se hur en population ökar eller minskar och var i landet igelkottarna finns. 

Under de senaste 12 åren har antalet igelkottar minskat med uppskattningsvis 40 procent, och därför är arten rödlistad och klassad som nära hotad. Igelkotten är vanligare i södra Sverige, men verkar öka i de norra delarna. Det kan bero på mildare vintrar eller att grävlingen, som jagar igelkottar, inte är lika vanlig i norra Sverige. Med hjälp av rapporterna från Igelkottsveckan kommer Artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet göra en analys över igelkottens utbredning. Under en femårsperiod kommer vi kunna följa hur populationen utvecklas med större säkerhet – och förhoppningsvis kunna veta mer om varför igelkottarna verkar minska. 

Genomslaget för igelkottsveckan liknar ingenting vi tidigare sett i media kring våra frågor. Över 350 artiklar och inslag på knappa två månader är ett väldigt bra resultat. Igelkottarna engagerade alla från 8-årige Ville till 95-åriga Hulda och det ville media utnyttja. Lokalpressen skrev artikel efter artikel, radio också och teve ville göra reportage med de som räknade igelkottarna.  

Igelkottsveckan arrangeras med stöd av Svenska Postkodlotteriet. 

kotte-nosar-hero-1920×960-1

Rädda naturen – bli Naturfadder

Den svenska naturen bjuder oss på en enorm artrikedom och ett viktigt skydd mot många av klimatförändringarnas konsekvenser. Men vår natur står inför allvarliga hot som ohållbart skogsbruk, övergödning och klimatförändringar. Och antalet rödlistade och hotade arter ökar. WWF arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och skydda mer av vår natur. Vi har alltid behövt naturen, men nu behöver den oss.

Senast ändrad 03/02/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se