Den lilla östersjötumlaren är akut hotad, och det finns bara några hundra kvar. Det främsta hotet är fisknät. I dem fastnar tumlarna och drunknar när de inte kan komma upp till ytan och andas. Ett stort problem är så kallade spöknät – alltså nät som tappats bort eller dumpats i havet, och som flyter runt helt för sig själva. De här spöknäten fångar inte bara tumlare, utan också sälar, sjöfåglar och fisk.
WWF arbetar för att hitta och plocka upp så många spöknät som möjligt. Hundratals ton spöknät har hämtats upp ur Östersjön av WWF-finansierade expeditioner de senaste åren. Men att lokalisera näten i det öppna havet är som att leta efter en nål i en höstack… Och därför testar WWF en ny teknik, som gör det mer effektivt och samtidigt billigare att söka efter näten.
Tekniken heter Side scan sonar, och i somras testades den i Hanöbukten och vid Midsjöbankarna söder om Gotland. Båda dessa områden är viktiga för tumlare. Midsjöbankarna är till exempel den plats där de gåtfulla djuren troligen parar sig och föder upp sina kalvar.
Så hur fungerar det? Jo, Side scan sonar är ett slags avancerat ekolod som dras bakom en båt och läser av havsbotten med hjälp av ljudvågor. Dessa omtolkas i en dator och skapar en bild av vad som gömmer sig i djupet. Även en självkörande sonar testades, och med den kan större områden sökas av till lägre kostnad.
Vid en expeditions i somras hittade vi bland annat ett vrak efter en fiskebåt, där stora mängder nät sitter fast. WWF hoppas nu kunna samla in pengar för att plocka upp näten vid vraket.