Gå till huvudinnehållet
tiger-1600×800
Arter |

Nolltolerans mot snaror i Kambodja

Snarkrisen som pågår i Sydostasien är ett stort hot mot den biologiska mångfalden och påverkar fler än 700 arter, allt från sköldpaddor till elefanter. Snaror anses också vara en stor orsak till att tigrarna har försvunnit i Kambodja, Laos och Vietnam. Snaror tömmer inte bara skogar på vilda djur, utan ökar också risken för överföring av zoonotiska sjukdomar, det vill säga sådana som sprids mellan djur och människor. Alla som sätter ut snaror, säljer och konsumerar viltkött är i riskzonen.

I mars 2022 på World Wildlife Day startade WWF tillsammans med andra organisationer och myndigheter i Kambodja en kampanj för att få stopp på de hänsynslösa snarorna som används för tjuvjakt i landet. Under kampanjen lovade restauranger att inte köpa viltkött, snaror har rensats från skogarna och tillslag har gjorts mot illegala marknader. Kampanjen avslutades i november samma år och förväntas leda till en översyn och ändring av av lagar och straff i Kambodja för innehav av snaror och hundar i skyddade områden.

Dessutom räknar WWF med att man inrättar en brottsbekämpande enhet med flera myndigheter. Denna ska ansvara för brott mot vilda djur på provinsnivå och anta förebyggande åtgärder som utfärdades av Världshälsoorganisationen 2021, om folkhälsorisker i samband med försäljning av levande vilda djur för mat och konsumtion. Vägledning för att minska folkhälsorisker förknippade med handel med vilda djur har tagits fram tillsammans med hälsosektorn. WWF Sverige stödjer WWF Kambodjas arbete både med naturvårdskompetens och finansiering.

Leopard

Stöd djur och natur

WWF jobbar i över 100 länder med att skydda arters livsmiljöer och påverka politiker och beslutsfattare. För att uppnå resultat krävs ett långsiktigt och målmedvetet arbete. Ditt bidrag används för att skydda hotade djur på land och i hav, växter och naturområden här i Sverige och runt om i världen. Med din hjälp kan vi göra ännu mer. Stöd vårt arbete för en levande planet.

Senast ändrad 23/02/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se