Bergsgorillorna lever idag i två lummiga skogsområden på hög höjd, dels i bergsregnskogarna på Virungavulkanerna på gränsen mellan DR Kongo, Rwanda och Uganda, och dels i Bwindi i Uganda. Man tror att gorillorna för mycket länge sedan sökte sig upp på bergssluttningarna för att undkomma parasiter och sjukdomar. Människor i området har haft samma flyttmönster. Tack vare kylan på 2 000-4 000 meters höjd kan till exempel inte anopheles-myggan som sprider malaria överleva.
Hård kamp för att skydda världsarvet Virunga från oljeprospektering
Nationalparken Virunga har i flera år varit starkt hotad av oljeprospektering. Tack till alla som var med och skrev under vårt upprop för att bevara Virunga. Protesterna har gett resultat! Efter en medlingsprocess mellan WWF och multinationella oljebolaget Soco International stod det klart att bolaget drar sig tillbaka från Virunga. Soco kommer inte att borra efter olja i parken, och lovar dessutom att lämna alla områden på UNESCOs världsarvslista ifred. WWF s upprop har hittills samlat in 750 000 underskrifter.
Utrymmet krymper
Idag har bergsgorillornas områden blivit två ”skogsöar” omgärdade av ett intensivt brukat jordbrukslandskap. Då det en gång i tiden var en fördel att ”flytta” till bergsregnskogen har det idag blivit en återvändsgränd. Bergsorillorna är fast uppe på vulkantopparna. Detta gör arten extra sårbar för klimatförändringar. Med ett varmare klimat kan vegetationen komma att förändras och parasiter kan överleva på högre höjder.
Jättebrännässlor tar över gorillornas skog
På Virungamassivets vulkaner ser man redan effekter av temperaturhöjningen. Svampparasiter angriper olika arter, exempelvis lobelior. Vegetationen i stora delar av den så kallade Mikeno-sektorn har förändrats de senaste femtio åren. Enorma ytor där det tidigare var bergsregnskog och bambuskog har tagits över av jättebrännässlor. Gorillorna har förlorat åtskilliga kvadratkilometer skog.
Bergsregnskogen i Bwindi, som tidigare kallades den ogenomträngliga skogen, ser ut att vara mest hotad i dagsläget. En ny forskningsrapport visar att 75 % av skogen kan komma att förändras så kraftigt att den inte längre är en optimal livsmiljö för gorillan.