Hur får jag råd att äta hållbart?
Priserna stiger och plånboken urholkas. Vi är många som letar extrapriser. Hur gör man om man ändå vill handla ekologiskt och hållbart?
– Det behöver verkligen inte vara dyrare att leva inom planetens gränser, säger Anna Richert, WWFs matexpert och delar med sig av sina bästa tips.
Inflation, höjda räntor och galopperande priser – det är dyrt att leva och vi är många som har mindre att röra oss med. Vilket bland annat märks på försäljningen av ekologiska livsmedel. Visserligen har prisgapet mellan ekologiskt och konventionellt odlade matvaror minskat. Men ekologiskt är fortfarande generellt sett dyrare, vilket gör att allt fler väljer bort ekologiska livsmedel när marginalerna krymper.
Så hur ska man då tänka om man vill göra så bra val som möjligt för planeten, men måste hålla i plånboken? WWFs matexpert Anna Richert tycker man ska börja i andra änden om man vill spara pengar.
– Minska på matsvinnet! Idag slängs det ungefär 34 kilo mat och dryck om året per person. Detta matsvinn kostar väldigt mycket pengar, säger hon, och fortsätter:
– Med respekt för att många nu har svårt att få ihop budgeten är det ändå bra att vi börjar värdesätta maten mer, säger Anna Richert.
Anna tipsar om att vi lätt minskar matsvinnet genom att lägga upp mindre portioner och istället ta om, genom att alltid ta tillvara på rester och planera matlagningen så att matvaror inte ligger och blir dåliga i kylen.
I dyrtider är det också en stor fördel att följa säsongen -det gör både plånbok och miljö en tjänst.
– I stället för att köpa dyr paprika under tider på året då den måste transporteras långt, bör vi äta livsmedel när de finns tillgängliga i säsong, säger Anna Richert.
Det är också en god idé att titta efter matvaror som är på väg att gå ut. Kött kan vara rejält mycket billigare när det bara har några dagar kvar tills bäst före-datum.
– Det känns bra att köpa det som ändå ska slängas, men faktiskt håller god kvalitet, säger Anna Richert.