WWFs arbete för One Planet Plate
Måltidskonceptet One Planet Plate sätter tydliga kriterier för klimat och biologisk mångfald för det som läggs på tallriken. Konceptet har funnits sedan 2018 och gick under 2022 in i en ny fas när finansieringen från Svenska Postkodlotteriet avslutats. Fokus ligger nu på att få än större spridning för att fler av de måltider som äts ska befinna sig inom ramen för en planet.
Tillsammans med aktörer i livsmedelsbranschen gick WWF under året in i projektet KliMATomställning för att hitta, och undanröja, hinder för de som levererar måltider att servera mer hållbar och klimatsmart mat. Projektet finansieras av Vinnova och drivs av MiljöMatematik och Gunnebo Slott & Trädgårdar, tillsammans med WWF. Samarbetet bygger på One Planet Plate och målet är att med innovativa metoder, verktyg och coachning nå nya målgrupper och matsammanhang så att fler serverar fler måltider för en planet.
Under året har One Planet Plate även fått spridning på andra vis. Exempelvis har konceptet lyfts in i Umeås klimatfärdplan för 2023–2025 som ett av tre sätt att mäta att staden är på rätt väg när det gäller att ”konsumera större andel klimatsmart mat.” Svenska Kyrkan har lyft hållbara måltider på en Pilgrimsvandring och testar konceptet på utvalda stiftsgårdar. Dessutom har One Planet Plate-märkningen gjort internationell debut på Roskildefestivalen, Norra Europas största musikfestival med 75 000 besökare. Festivalen införde under 2022 klimatberäkningar av måltider och de ställde krav på att alla matställen (ca 200 stycken) skulle servera minst en maträtt som klarade One Planet Plates kriterier.