Årsöversikt 2021
50 år i naturens tjänst. Under 2021 har vi firat att det är femtio år sedan Stiftelsen Världsnaturfonden WWF bildades i Sverige år 1971. Femtio år av naturvård, miljöarbete och kamp för vår enda planet.
WWF har under flera decennier arbetat med att stärka skyddet för haven. De har stor betydelse för såväl människa och djur som natur, och används av många olika delar av samhället. Haven står idag inför många hot. Vårt vackra innanhav Östersjön är exempelvis hårt drabbat av övergödning.
Runt Östersjön sluter sig nio länder med cirka 90 miljoner människor. Havsmiljön påverkas av många olika faktorer och påverkar i sin tur många människor. Sjöfart, fiske, energiproduktion och jordbruk är bara några få faktorer som har inverkan på Östersjöns hälsa. WWF arbetar med olika fokusområden, såsom att skydda viktiga områden, bevara utsatta arter, minska övergödningen, arbeta med hållbar sjöfart och med politisk påverkan.
Baltic Stewardship Initiative startade 2020 och är ett projekt som WWF Sverige driver tillsammans med Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och Lantmännen med finansiering av Jordbruksverket. Initiativet samlar aktörer från hela livsmedelkedjan för att med gemensamma krafter verka för minskad övergödning av våravattendrag, sjöar och hav samt en effektivare och mer cirkulär användning av växtnäring. Fokus ligger på det östersjövänliga och cirkulära lantbrukets konkurrenskraft som en viktig förutsättning för att kunna skynda på utvecklingen och få till stånd de förändringar som krävs. Initiativet startar i Sverige men har målsättningen att i framtiden engagera nyckelaktörer från alla länder runt Östersjön.
Initiativet har släppt tre rapporter sedan starten 2020 som tas fram som stöd för WWF och andras arbete för en mer östersjövänlig och cirkulär livsmedelskedja.
2021 släppte initiativet rapporten ”Potentialen för svenskt lantbruk och livsmedelkedja”, som syftar till att ge en kunskapsbaserad grund och vägledning för Baltic Stewardship Initiative samt för livsmedelskedjans aktörer i stort. Rapporten riktar sig till beslutsfattare på lokal, regional och nationell nivå och är innehållet är uppbyggt av sammanställningar och statistik från befintliga rapporter. Rapporten presenterar hur det svenska lantbruket kan minska sina utsläpp av växtnäring så att dess nationella övergödningsbeting nås, samt bli en del av en mer cirkulär livsmedelskedja med avseende på växtnäring. Rapporten lyfter också synergier och målkonflikter mellan ovan åtgärder och andra hållbarhetsaspekter som till exempel klimat, biologisk mångfald, vatten i landskapet och en giftfri miljö, samt diskuterar ekonomiska konsekvenser av åtgärderna och ger rekommendationer till livsmedelskedjans aktörer.
Vill du läsa hela rapporten finns den här.
Fortsatt arbete och engagemang
Initiativet har engagerat många lantbruksföretag, företag och organisationer och bjuder in fler företag och organisationer inom livsmedelskedjan som tillsammans vill:
50 år i naturens tjänst. Under 2021 har vi firat att det är femtio år sedan Stiftelsen Världsnaturfonden WWF bildades i Sverige år 1971. Femtio år av naturvård, miljöarbete och kamp för vår enda planet.
Senast ändrad 06/07/23