Havsförvaltning på naturens villkor
Haven är betydelsefulla för oss alla och används av många olika delar av samhället, exempelvis för oljeutvinning, fiske och vindkraft. WWF har jobbat under flera decennier för att stärka skyddet för haven. Ett led i det arbetet är att uppnå en bra havsplanering, det vill säga att man ser över hur resurserna bör fördelas och var det behövs skydd för att kunna bevara mångfalden av liv.
I Östersjön och Västerhavet är det jordbruk och fiske som har störst påverkan på havsmiljön. Läckage av näringsämnen från jordbruk påverkar växter och djur i haven och olika fiskeredskap kan påverka hela ekosystemet och inte bara den art man vill fiska. Vad som händer under ytan kan vara svårt att förstå då vi inte ser det. Men när algblomningen hindrar oss från våra sommarbad vet vi att något är fel.
Runt Östersjön lever omkring 90 miljoner människor i nio länder. Det innebär att många påverkar och påverkas av Östersjöns miljö – allt från sjöfart och fiske till utvinning av mineraler och olja, vindkraft, turism och rekreation. Havets begränsade utrymme och resurser krymper då konkurrensen ständigt ökar och risken är att effekten av våra samlade mänskliga aktiviteter överskrider gränsen för vad havens ekosystem klarar. Det är inte bara ett hot mot havens växt- och djurliv samt de naturresurser vi alla är beroende av, utan även mot de ekologiska processer som är livsviktiga för oss för att få mat, rent vatten och ren luft.