”Ingen mening att vara världsklass om det inte finns någon värld”
Vego i världsklass tar fram och serverar hållbar, näringsberäknad vegetarisk mat för högpresterande idrottare – och visar på så vis att det är möjligt för oss alla att ställa om till mer hållbar mat. Fem svenska världsidrottare och olympiska medaljörer är ambassadörer för projektet.
– Det är ingen mening att vara världsklass om det inte finns någon värld. Jag vill visa att det är möjligt för alla att ställa om utan att kompromissa med hälsa eller prestation, säger Hanna Öberg, OS-medaljör i skidskytte och ambassadör för projektet.
Med hjälp av egna kockar på träningsläger och tävlingar serverar SOK vegetarisk mat till svenska toppidrottare under totalt 300 dagar fördelade på fyra år. I samband med kockarnas vistelser får ambassadörerna möjlighet att lära sig mer om att äta vegetariskt och hållbarhetsfrågor kopplade till maten vi äter.
För att utveckla det vegetariska köket för en målgrupp med höga krav på näringsinnehållet tar Vego i världsklass hjälp av kocken Gustav Johansson. Han driver sedan flera år Sveriges största veganska matblogg, ”Jävligt Gott”. Gustav Johansson tar fram recept som är specialanpassade för elitidrottare. Recepten beräknas av både SOKs och WWFs experter så att de uppfyller alla näringsmässiga krav och samtidigt är miljömässigt hållbara.