Living planet report gjorde avtryck
Världsnaturfonden WWF arbetar för att bevara biologisk mångfald och minska våra ekologiska fotavtryck. Under 2018, i och med lanseringen av WWFs Living Planet Report, lyckades vi sätta strålkastarljuset på den dramatiska minskningen av världens bestånd av ryggradsdjur. Rapporten, som visade på en genomsnittlig minskning på 60 procent mellan 1970 och 2014, fick massiv medial uppmärksamhet. Till och med i ledarspalter och på kultursidor.
En Sifo-undersökning som WWF lät göra i början av hösten visade att vi i Sverige underskattar förlusten av biologisk mångfald, och därmed även det hot som förlusten innebär för ekosystemen och vår överlevnad. För att ge frågan samma dignitet som klimatfrågan har WWF i kampanjer, policypåverkan och kommunikation till allmänhet och företag fokuserat på värdet av biologisk mångfald under året, något som vi kommer att fortsätta med framöver.
Våra segrar är också era
Glädjande nog har det också kommit positiva besked under året vilka tydligt visar att vi skapar resultat där vi verkar. Ett sådant exempel är bergsgorillorna i Afrika, som i den senaste räkningen 2018 ökat igen och nu överstiger 1 000 individer. Eller på hemmaplan där Björns Skärgård, som av WWF utsågs till Svensk Pärla 2013, nu äntligen blivit naturreservat. Det finns många goda exempel och vi vill rikta ett stort tack till alla som är med och stöttar oss och till alla våra samarbetspartners. Natursegrarna är också era!
WWF strävar efter att vara brobryggare
För att bevara djur och natur jobbar WWF brett. Att påverka beslutsfattare inom politik och näringsliv och kommuner är lika viktigt som att jobba ute i fält. Vi är stolta över WWFs förmåga att öka samförstånd och över organisationens viktiga roll som brobyggare till exempel genom att sammanföra olika parter till samtalsbordet – politiker, företag, kommuner, organisationer, myndigheter eller andra typer av beslutsfattare och intressenter. Detta blev extra tydligt under valåret 2018, då WWF lyfte viktiga frågor som t ex den svenska skogen, klimatet och inte minst Östersjön. Här fick partiledare t.ex. ta emot Östersjömanifestet, en bok med tusentals berättelser som allmänheten delat med sig av under sommarens kampanj, Rädda Östersjön.
WWFs röst hörs i världen
Världsnaturfonden WWFs medarbetare har deltagit vid flera stora och viktiga möten under året, t ex vid det viktiga FN-mötet Convention on Biological Diversity i Egypten. CBD, Konventionen om Biologisk Mångfald sätter mål för biologisk mångfald på ett sätt som liknar det vi har för Agenda 2030 (SDG-målen). Vi fanns också på plats vid FNs viktiga klimatmöte i Katowice i Polen, där WWF deltog i en rad centrala diskussioner och där vårt viktiga stadsarbete uppmärksammades. WWFs ambitiösa arbete med hållbara städer engagerar stadsbor över hela världen inte minst genom One Planet City Challenge – en global stadsutmaning, vars arbete initierades och leds från WWF Sverige.
De stora naturvårdsframgångar som WWF har nått under det gångna året skulle aldrig ha skett utan det starka förtroendet från våra finansiärer och givare. Vi tackar för det förtroendet och blickar med tillförsikt fram emot att fortsätta vår outtröttliga kamp för en värld där människor lever i harmoni med naturen.